Bevolkingsonderzoek Lifelines opent testlocatie in Assen

Ter illustratie: Lifelines heeft bloed, urine en veel andere medische data van inwoners van Noord-Nederland. Foto: archief Geert Job Sevink

Deelnemers die aan het bevolkingsonderzoek Lifelines meedoen, kunnen vanaf maandag ook terecht voor een onderzoek in Assen.

Voor de organisatie van de derde onderzoeksronde werkt Lifelines samen met Certe. In Assen stelt Certe haar locatie aan de Zendmastweg beschikbaar voor de onderzoeken.

Lifelines verzamelt om de vijf jaar de gezondheidsgegevens van zo’n 155.000 Noorderlingen voor onderzoek naar gezond oud worden. Mensen kunnen zich vrijwillig voor het onderzoek opgeven.

Metingen

Deelnemers vullen vragenlijsten over hun leefstijl in, staan bloed en urine af en ondergaan verschillende metingen. Ook wordt er op een Certe-locatie een hartfilmpje gemaakt. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen terug en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers en beleidsmakers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen bij Lifelines.

Coronavirus

Tijdens de huidige corona pandemie levert het onderzoek veel nieuwe informatie op. Zo werd enkele weken geleden bekend dat genen een rol spelen in hoe ziek iemand wordt van het coronavirus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu