Bevrijdingsfestival Drenthe gaat door met aangepast programma (en het liefst met livemuziek)

Ook dit jaar op 5 mei geen feestende massa bij de Baggelhuizerplas, maar het Bevrijdingsfestival Drenthe gaat hoe dan ook door. Mét livemuziek, als het aan de organisatie ligt.

Het Bevrijdingsfestival Drenthe in betere tijden.

Het Bevrijdingsfestival Drenthe in betere tijden. Foto: Archief/Jaspar Moulijn

Het Drentse bevrijdingsfestival wordt sinds jaar en dag gevierd met een groot festival aan de Baggelhuizerplas. In 2020 ging er vanwege de nog verse coronapandemie een flinke streep door de rekening. Die streep wil het bestuur dit jaar per se voorkomen, ook al heeft de Veiligheidsregio Drenthe alle grote evenementen tot 1 juni verboden.

Alternatief programma

„We zijn druk bezig met een alternatief programma”, zegt voorzitter Gerrit Boes van Bevrijdingsfestival Drenthe. „Daarbij houden we rekening met het ergste scenario, dus ook met zeer strenge coronamaatregelen gaat het festival door. Hiervoor zijn we in nauw overleg met de Veiligheidsregio.”

Het conceptprogramma ligt klaar en wordt de komende tijd, naar gelang de ontwikkelingen in de wereld, aangepast. „We hebben meer dan tien verschillende projecten lopen. In plaats van een festival aan het water, vieren we de vrijheid op verschillende plaatsen in en rondom Assen.”

Zo komt aan de Kop van de Vaart, net als vorig jaar, een vrijheidsvuur. Dit vuur brandt van 5 mei 00.00 uur tot middernacht. Op de Vaart zelf verschijnt vanaf 1 mei een zogeheten ‘wall of water’, een fontein waarop met laser verschillende projecties verschijnen.

Ilse DeLange, 10CC en een toerband door Drenthe

Verder zit ook een vrijheidsmaaltijd in de Gouverneurstuin in de pijplijn. Maar het belangrijkste, zeker voor muziekliefhebbers, is nog wel dat een open vrachtwagen, met daarin een band, door Drenthe gaat toeren. De band zal overal en nergens stoppen om livemuziek te spelen. „Als het te druk wordt, gaat de klep weer dicht en rijden ze weer verder”, zegt Boes. „Op naar de volgende locatie.”

In cultuurcentrum DNK in Assen zijn van ‘s middags 12.00 uur tot middernacht optredens. De organisatie is nog aan het onderhandelen, maar gaat ervan uit dat een aantal headlines die vorig jaar op het programma stonden, doorschuiven naar de editie van 2021. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld Ilse DeLange en de Britse band 10CC.

„Naast muziek komt ook kunst en cultuur aan bod in DNK”, zegt Boers. „Afhankelijk van de coronamaatregelen, kunnen daar maximaal tweehonderd mensen in. Maar ook als helemaal niemand naar binnen mag, hopen we dat we de vergunningen rondkrijgen om toch het programma te draaien. RTV Drenthe maakt een live-uitzending, dus iedereen kan het thuis volgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu