Bewoners Oud Allee in Emmen vieren 75-jarig bestaan buurtvereniging in stilte: 'Dat feestje halen we later wel in'

Het bestuur van Oud Allee heft het glas. Eigen foto

Buurtvereniging Oud Allee in Emmen bestaat 75 jaar. De bewoners zouden dat afgelopen weekend uitbundig vieren met stormbanen, een barbecue en een feesttent met artiesten, maar vanwege corona was dat van de baan.

Een alternatief lag klaar: alle bewoners hingen de vlag uit om toch bij het jubileum stil te staan. Voorzitter Rieks Neef: ,,De feestcommissie had een prachtig feest voorbereid, iedereen was al een beetje in feeststemming. Maar helaas sloeg het coronavirus toe. We hopen ons jubileum op een tijdstip te vieren als alles weer veilig is. Toch hebben we opgeroepen om dat weekend de vlag uit te hangen zodat we toch een beetje het gevoel hebben om het te vieren.“

De buurtvereniging werd in mei 1945 opgericht, volgend op de bevrijding. Het huidige bestuur bestaat uit zes leden, die zich samen inzetten voor tal van activiteiten om de samenhorigheid in de buurt te behouden. Elk jaar zijn er activiteiten zoals een stamppotbuffet, paaseieren zoeken, een zomerse barbecue, een wijnproeverij, livemuziek op straat en een oudejaarsborrel. Indien er nieuwe bewoners komen worden deze ontvangen met een bloemetje.

De geschiedenis van Oud Allee

In de tweede helft van de jaren dertig werd begonnen met het bouwen van woningen in het gebied dan nu bekend staat onder de naam Oud Allee. Aanvankelijk kwam het gebied zonder kleerscheuren door de eerste oorlogsjaren. Maar in het laatste jaar werden een aantal woningen bezet door de Duitse bezetters en werden hoge Duitse officieren ingekwartierd. Dat resulteerde er in dat tegen het einde van de oorlog de Engelse luchtmacht een bomaanval uitoefende op woningen aan het eind van de Minister Kanstraat, met forse schade als gevolg. Na de bevrijding keerden de bewoners terug en zijn de verwaarloosde woningen weer opgeknapt.

Nieuws

Meest gelezen

menu