Bewoners van Zeegserweg in Schipborg mogen niet langer wonen in hun vakantiehuis. 'Ik ben er kapot van'

Bewoners aan de Zeegserweg in Schipborg dreigen uit hun vakantiehuis gezet te worden, waar ze soms al 18 jaar wonen. ,,De gemeente schiep jaren de verwachting dat we konden blijven.”

Wilma Huizinga, Karel Buijink en Arend Huizinga (v.l.n.r.) voor het huis van Wilma en Arend aan de Zeegserweg. Op de voorgrond hondje Milosh.

Wilma Huizinga, Karel Buijink en Arend Huizinga (v.l.n.r.) voor het huis van Wilma en Arend aan de Zeegserweg. Op de voorgrond hondje Milosh. Foto: DVHN/Wouter Hoving

„Straks moet jij ook nog verhuizen, Milosh”, zegt Wilma Huizinga (72) tegen haar langharige hondje, dat op het kleed op een kluif ligt te kauwen. ,,Komt-ie al uit een dodingsstation in Hongarije, moet die stumper hier ook nog weer weg. Nou dat gaan we dus echt niet doen.”

Bewoners aan de Zeegserweg 1 tot 17 zijn strijdbaar. Acht jaar lang hebben ze gesprekken gevoerd met gemeente Aa en Hunze om een permanente woonbestemming op hun vakantiehuis te krijgen. Want hoewel men er formeel niet zelf mag wonen, worden de meeste woningen al lang niet meer verhuurd. Men woont er al 12, 14, soms zelfs 18 jaar.

Via het programma Vitale vakantieparken Drenthe wilde de gemeente kijken of ze de woningen konden ‘transformeren’, want als recreatiepark zou dit rijtje woningen volgens onderzoek door adviesbureau Ginder (voorheen ZKA) geen reëel perspectief hebben. In een ‘quickscan’ van de gemeente zelf uit 2021 werd daarom ook geconcludeerd dat transformatie naar woonbestemming ‘kansrijk en ook voor de hand liggend’ was.

Twee weken geleden, op 25 januari, hoorden bewoners uit Schipborg dat dat feest niet doorgaat. Hun recreatiewoning wordt geen woonhuis en dus moeten ze weg. Formeler gezegd: de gemeente gaat handhaven op illegale bewoning. Want in een recreatiewoning mag je niet vast wonen. De bewoners zijn boos, deze week stuurde hun advocaat een brief naar de gemeente en het college.

Veel gedoe rond permanente bewoning vanuit programma Vitale vakantieparken

Omschakelingen van vakantieparken vanuit het project Vitale Vakantieparken loopt op veel plekken allesbehalve soepel. In de gemeente Midden-Drenthe oogstte wethouder Rico Schans onlangs een storm van kritiek. In de gemeente zouden 14 van de 25 vakantieparken niet geschikt zijn als recreatiepark en permanent bewoond worden. Bewoners van parken ’t Vennegien (Spier), De Veldhuizen (Hoogersmilde), chaletpark Timmerholt en De Oostermaat (Westerbork) waren woest omdat ze onlangs kregen te horen dat de transformatie naar permanent wonen er niet in zit.

In gemeente Noordenveld vechten vaste bewoners van camping Panda Rosa in Steenbergen de huuropzegging door de nieuwe eigenaar aan. Vaste bewoners van Camping Meerzicht aan het Leekstermeer kregen in december na maandenlange strijd te horen dat ze tóch mochten blijven wonen.

Ook op drie parken rond het recreatiemeer in Erm (gemeente Coevorden) strijden bewoners nog altijd voor permanente bewoning. De bewoners hadden al weg moeten zijn, maar weigeren hun boeltje te pakken.

Zoeken naar woonruimte

Wilma Huizinga is verdrietig. ,,Er is geen woonruimte. Waar moeten wij dan heen in deze woningcrisis? Daar heeft de gemeente geen antwoord op. Ze hebben ons acht jaar het gevoel gegeven dat het goed zou komen. Daarom zijn we nu vreselijk teleurgesteld. Ik ben er kapot van. Ik trilde op mijn benen en kon wel huilen toen ik het hoorde.”

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's