Bewonersplatform voelt zich misbruikt in plan Windpark Hulteweg

Omwonenden van het windparkplan aan de Hulteweg in Coevorden zijn door de wethouder op zijn minst op het verkeerde been zijn gezet. Die windturbines zouden op bedrijventerrein Europark komen en niet er buiten, zoals nu is gepland.

Dat zei Holthoner Twan de Jong donderdag tijdens een rechtszaak in Den Haag over het plan om drie windturbines langs de Hulteweg te zetten.

De Jong was lid van het bewonersplatform dat samen met de gemeente Coevorden en de initiatiefnemers, verenigd in Coevorden Zuid Exploitatie BV Ondermeer, over de locaties voor de nieuwe windturbines overlegden.

Misbruikt

Maar dat overleg spatte uiteen toen duidelijk werd dat twee van de drie windturbines buiten het bedrijvenpark kwamen. Dat had onder meer te maken met de eigendom van de gronden.

De Jong, die eigenaar-bewoner is van landgoed Groote Scheere in Holthone voelt zich misbruikt door het Coevordense gemeentebestuur. ,,Achteraf bleek dat die locaties al lang gekozen waren en dat we voor niets aan te overleggen waren. En nu krijgen we een enorme windturbine in ons uitzicht.”, zegt hij.

Drie turbines zijn gesneuveld

De woordvoerders van de windparkcombinatie en gemeente Coevorden zeiden dat er wel degelijk rekening is gehouden met de bewoners. Want de bedoeling was dat er zes windturbines zouden komen. Daarvan zijn er drie gesneuveld. Dus zowel de omwonenden als de initiatiefnemer hebben ingeleverd, aldus de Coevorder zegsman.

Tijdens de zitting vonden de tegenstanders verder dat de gemeente selectief gewinkeld heeft in allerlei regelingen. Voor de milieu-effect-rapportage is er niet of nauwelijks rekening gehouden met de grote windturbines net over de Duitse grens. Maar om aan de Drentse Provinciale Verordening te kunnen voldoen moeten de windturbines aan de Hulteweg deel uit maken van een cluster. En daarvoor zijn de Duitse turbines weer wel meegenomen in de besluitvorming.

Op de grens van bedrijventerrein

Volgens de tegenstanders kun je niet in het ene geval wel en in andere geval geen rekening houden met de Duitse turbines. In ieder geval hopen de tegenstanders dat de twee turbines die ver van Europark komen alsnog geschrapt worden. De ene turbine die op de grens van het bedrijventerrein komt mag wat De Jong betreft gebouwd worden.

De Raad van State doet binnen enkele weken uitspraak.

Nieuws

menu