Bibliotheken in Drenthe blijven toch (gedeeltelijk) open. Er komen inname- en afhaalpunten en studieplekken voor scholieren

Een fysiek boek uit de bieb ophalen blijft gewoon mogelijk. Foto: Shutterstock

De bibliotheken in Drenthe en Groningen houden de komende tijd toch de deuren geopend voor het afhalen van gereserveerde boeken.

Dankzij een aangenomen voorstel van GroenLinks in de Tweede Kamer komen er vanaf maandag inname- en afhaalpunten.

In eerste instantie zouden alle bibliotheken in Nederland sinds gisteren voor twee weken de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit leidde tot bezorgdheid onder Tweede Kamerleden. Vanwege de belangrijke maatschappelijke functie van die instellingen zou een algehele sluiting te ver gaan.

De bibliotheken die aangesloten zijn bij Biblionet Drenthe en Biblionet Groningen (de filialen buiten de gemeente Groningen) maken gebruik van de mogelijkheid om leden van de bieb online gereserveerde boeken te laten afhalen en geleende materialen terug te brengen. Hiervoor krijgen alle bibliotheken een inname- en afgiftepunt. Deze punten moeten maandag gereed zijn. Vandaag wordt volgens Biblionet Drenthe duidelijk welke filialen precies een afhaalpunt krijgen.

Bibliotheekpunten

Biblionet Groningen is nog in overleg met de gemeenten over de openingstijden van de bibliotheekpunten, die net als in Drenthe maandag opengaan. Ook alle bibliotheken in de gemeente Groningen, die onder Forum Groningen vallen, stellen een afhaaldienst in. Volgens de website is die deze week al actief tijdens de openingstijden.

Voor scholieren stellen de Drentse bibliotheken studieplekken beschikbaar. Dit gebeurt in overleg met scholen. Als zij scholieren hebben met de behoefte op een rustige plek te studeren, kan een reservering worden gemaakt. De scholieren moeten zich in de bibliotheek aan de anderhalve meter afstand houden.

Woordvoerder Lammie van der Tuuk van Biblionet Drenthe is blij met de verruiming: ,,Alleen maar fijn voor iedereen die boeken wil blijven lenen.’’ Dat mensen vlak voor de oorspronkelijke sluiting snel boeken zijn gaan lenen, is volgens haar niet voor niets geweest: ,,Je staat nooit te vaak in de rij bij de bibliotheek.’’

Ook Biblionet Groningen kijkt naar verruiming van de mogelijkheden. Volgens woordvoerder Tine Noorda is er nog geen duidelijkheid: ,,We volgen de landelijke lijn en besluiten niet zomaar.’’ Biblionet Groningen biedt wel de optie van een boekenbezorgservice voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die extra vatbaar zijn voor Covid-19.

Universiteitsbibliotheek

De Universiteitsbibliotheek Groningen maakte gisteren bekend ‘gewoon’ open te blijven: ,,De universiteitsbibliotheek is geen openbare bibliotheek, maar onderdeel van de onderwijsinstelling. Hier gaat de maatregel niet voor op’’, laat woordvoerder Jorien Bakker weten. In de bibliotheek gold al een reserveringsplicht voor studenten.

Nieuws

Meest gelezen

menu