Anne Kwant is al jaren niet meer de 'troubleshooter' in Nieuw-Buinen, maar nog regelmatig rinkelt de telefoon

Nog met enige regelmaat rinkelt in huize Kwant in Nieuw-Buinen de telefoon. Een overhangende heg of een dak dat lekt zorgt voor ergernis. Kun jij er wat aan doen, Anne?

Anne Kwant: ,,Je ziet meer saamhorigheid in het dorp."

Anne Kwant: ,,Je ziet meer saamhorigheid in het dorp." Foto: Harry Tielman

Als voorzitter van de plaatselijke huurdersvereniging ’t Huurdertje én van Dorpsbelangen Nieuw-Buinen werd er maar al te vaak een beroep op hem gedaan als troubleshooter. Terwijl Kwant (73) sinds 2018 zijn voorzittershamer van de huurdersvereniging aan de wilgen heeft gehangen. Als dorpsvoorzitter is hij ongeveer vijf jaar geleden al gestopt. Toch klopt een enkeling nog steeds wel eens bij hem aan. Want iedereen in Nieuw-Buinen wist: heb je een probleem of vraag, dan moet je bij Anne zijn.

De duizendpoot doet het tegenwoordig een stukje rustiger aan. Dat heeft ook met zijn gezondheid te maken. Hij is ziek, legt hij uit. Meer wil hij er niet over kwijt.

Kwant, geboren in Rolde, woont al 48 jaar in Nieuw-Buinen. Hij verruilde zijn geboortegrond voor de Veenkoloniën vanwege Diechie, zijn vrouw en ‘secretaresse’. Dat laatste omdat zij alles wat Anne ooit ondernomen heeft feilloos in haar geheugen opslaat. Kwant is een groot deel van zijn werkzame leven onderweg als vrachtwagenchauffeur. Samen met Diechie krijgt hij twee zoons. De volgende generatie heeft zich met drie kleinkinderen inmiddels ook al aangediend.

Sociale problemen

Vanwege zijn rol als voorzitter van de huurdersvereniging, want bestuurlijke ervaring, wordt hij in 2008 gevraagd voor het voorzitterschap van Dorpsbelangen Nieuw-Buinen, dat in dat jaar wordt opgericht. ,,In die tijd was er weinig sprake van gemeenschapszin. Het dorp kampte bovendien met sociale problemen, zoals armoede en helaas hier en daar ook wat herrieschoppers.”

Een dorpsbestuur bood inwoners een plek waar ze zich met hun problemen konden melden. Waarna de bestuursleden er werk van maakten. Voor Kwant is zitting nemen een uitgemaakte zaak. ,,Waarom ik ja zei? Als er een beroep op je wordt gedaan, dan geef je daar gehoor aan.”

Meer saamhorigheid

Het nieuwe dorpsbelangen zet een hele trits activiteiten op touw, zoals buurtfeesten, oudejaarsborrels en rommelmarkten. Dorpsbelangen maakt zich verder hard voor de komst van een erfgoedwinkel, een verbeterd sportpark en nieuw dorpshuis in de vorm van MFA Noorderbreedte. Het werk werpt zijn vruchten af. ,,Ik zie na al die jaren meer saamhorigheid, de mensen zijn naar elkaar toegegroeid.”

Een project dat ook zeeën van tijd opslokte waren de vernieuwingen van de verouderde woningvoorraad in het plan Nije Daip. Ruim 92 woningen werden gesloopt, 27 nieuwe kwamen er voor terug. Dertig woningen werden verbouwd tot nul-op-de-meter. Het project startte in 2013 en zou rond 2017 zijn afgerond. De werkzaamheden raakten echter keer op keer vertraagd en zijn nog steeds niet helemaal afgerond. Na enkele opknapwerkzaamheden door woningbouwcorporatie Lefier, klaagden huurders bovendien over technische gebreken en storingen. Daar wordt nog steeds werk van gemaakt. Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs, aldus Kwant, maar als vernieuwing was het broodnodig.

Geen colbert

Rond de tijd dat hij stopte als dorpsvoorzitter, kreeg hij ook een lintje uitgereikt. Hij mag zich officieel Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Zijn familie hield het dagenlang geheim voor hem. ,,Maar als ik het had geweten, was ik niet heengegaan”, lacht hij. Hij weigerde dan ook om op zijn paasbest heen te gaan. Diechie had al twee weken lang een keurig colbertje voor hem klaar hangen. Maar voor Anne is een vest meer dan genoeg. Daar krijgen ze het speldje ook wel doorheen, redeneert hij.

Aan waardering heeft het hem overigens niet ontbroken. Erelid van de huurdersvereniging en in 2009 riep de lokale PvdA hem nog uit tot vrijwilliger van het jaar. Begin erover en hij wuift al die lof bijna achteloos weg. Geen schijnwerper op hem, alstublieft. Het stuit hem een beetje tegen de nuchtere borst.

Die aanhoudende telefoontjes zijn misschien nog wel het mooiste compliment. En als iemand belt, dan maakt hij er nog steeds werk van. Want als er een beroep op je wordt gedaan, dan geef je daar gehoor aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu