Bij brand overleden vrouw was 'topmoeder'

Het huis aan de Weytackers in Emmen. FOTO ARCHIEF DVHN

Het contrast is woensdagmiddag groot in de Weytackers in Emmen. Onder een strakblauwe lucht en in het winterzonnetje doet de Technische Recherche onderzoek naar een gitzwarte gebeurtenis.

Het contrast is woensdagmiddag groot in de Weytackers in Emmen. Onder een strakblauwe lucht en in het winterzonnetje doet de Technische Recherche onderzoek naar een gitzwarte gebeurtenis.

In een woningblok, een rijtje van zes, brak in de nacht van dinsdag op woensdag brand uit in een huis. Daarbij kwam een 31-jarige vrouw om het leven. Haar twee kinderen, meisjes van 8 en 6 jaar, overleefden het drama en liggen in het ziekenhuis in Groningen. Over de precieze oorzaak van de brand tast de politie volgens woordvoerder Ernest Zinsmeyer nog in het duister. Hij roept getuigen dan ook op zich te melden.

Vanaf de straat is de nasleep van de brand gistermiddag nog goed zichtbaar. Het huizenblok is met roodwitte linten afgebakend en de ramen van naastgelegen woningen staan wagenwijd open om te luchten. Twee beveiligers lopen rondjes om het huizenblok en laten alleen bewoners door. De getroffen woning is afgeschermd met grote zwarte doeken en onderzoekers lopen in en uit, al dan niet vergezeld door een speurhond. Een grote zwarte brandvlek boven de voordeur is een stille getuige van het drama dat zich eerder die dag voltrok.

In de vroege ochtend is de brand al het gesprek van de dag op de basisschool 't Twiespan in de wijk Angelslo. Beide kinderen van het slachtoffer zitten hier op school, in groep twee en vier. Ouders waren voor aanvang van de schooldag per e-mail geïnformeerd over het drama en kregen de gelegenheid om er met elkaar over te praten. De directrice van de school noemt het slachtoffer 'een betrokken moeder'. Volgens haar is er met de kinderen gepraat over het incident.

Aan de Weytackers zoeken buurtbewoners vooral steun bij elkaar. Een groepje van hen slaat de werkzaamheden van de onderzoekers vanachter roodwitte politielinten gade. Een tragedie voor de buurt, dat is het volgens hen. ,,Het was zo'n aardige vrouw'', vertelt een van de buren. ,,Ze was altijd bij haar kinderen. We zagen haar geregeld met de kids spelen hier in de speeltuin. Het was echt een aardige vrouw. Een topmoeder.''

Veel buurtbewoners zijn wakker geworden van de brand en hebben in het holst van de nacht een kijkje genomen. ,,Het was heel druk en hectisch'', vertelt een van hen. ,,Overal waren hulpdiensten en iedereen was in beweging.''

Een mevrouw die iets verderop woont, hield het hoofd koel en bekommerde zich direct om de huisdieren van het slachtoffer. ,,Haar twee hondjes stonden tijdens de brand buiten in de vrieskou, dus die heb maar mee naar huis genomen. Die kleine chihuahua was helemaal van de kaart. De dierenopvang heeft ze daarna opgehaald.''

Een buurvrouw die net haar kind op heeft gehaald van de basisschool fietst langs het gezelschap dat nog napraat over de gebeurtenissen. ,,Erg hè, Jannie'', zegt een man tegen haar. Ze maakt een aangeslagen indruk en vertelt in het passeren dat ze vindt dat Slachtofferhulp langs moet komen in de buurt. Daarna vervolgt ze haar weg naar huis.

De man kijkt de mevrouw na. ,,Laten we er straks even een bloemstuk neerleggen'', zegt hij tegen zijn vrouw.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu