Bij de Fiets4Daagse rond Westerbork is ondanks corona nog van alles te beleven. ‘Wij fietsen vooral voor de sfeer’

Hoewel de verschillende Fiets4Daagse-commissies zelf geen grote activiteiten mochten organiseren langs de route, was er voor de 1200 deelnemers best wat te beleven onderweg rond Westerbork.

Bij de finish werden deelnemers feestelijk onthaald.

Bij de finish werden deelnemers feestelijk onthaald. Foto: Wouter Hoving

Twee mannen hebben de fietstocht erop zitten en kijken bij de finish van Westerbork hoe nieuwkomers op de rode loper de prosecco achteroverslaan. Een versnapering die de deelnemers als afscheidsdrankje krijgen uitgereikt.

„Ging het een beetje?”, vraagt de een. „Nou, er stonden genoeg ijskraampjes onderweg, dus het ging best goed”, zegt de tweede. Hij is opa en kijkt naar zijn twee kleinkinderen; die heeft hij dertig kilometer lang prima zoet kunnen houden.

Activiteiten waren er niet vanwege corona. Maar horeca en bewoners met een boerderij langs de route richtten vrijdag massaal terrasjes in om de fietsers op te vangen. Wie dat wilde kon aan het eind van de rit - tientallen kilometers door brinkdorpen, langs aardappelakkers en door bossen van Dwingelderveld - minstens tien ijsjes naar binnen hebben gewerkt.

„Men is erg tevreden, ondanks corona”, zegt Jannes Pit, bestuurslid van startpunt Westerbork. „Ik heb nog geen enkele wanklank gehoord en ook niet dat het anders moet.”

Geen chagrijnige mensen

Zo is de goedlachse 82-jarige Alie Bosch uit Dieren zeer in haar nopjes met de toertocht. Met haar telefoon maakt ze foto’s onderweg. Van een oude fiets met bloemen, een dikke man of een mooie tuin, bijvoorbeeld. Ze deed al zeker twintig keer mee met de Fiets4Daagse en houdt van de positieve stemming. „De mensen zijn altijd vriendelijk. Er zal best eens een chagrijn tussen zitten, maar die ontmoet ik niet.”

Bij de speeltuin in Lhee zitten vier vrouwen op klapstoeltjes langs de weg. Ze hebben samen grote lol. „Wij fietsen vooral voor de sfeer”, zegt Joke Vonk Noordegraaf (74).

Dat de route rond Westerbork goed verzorgd en aangegeven is, draagt bij aan het plezier. „Je fietst zo onbezorgd. Je hoeft geen route uit te zoeken.” De dames keuren in hun pauze voorbijgangers en overleggen of er wellicht nog een aantrekkelijke partij bij zit.

Vrouwenbeen

Eén voorbijganger valt de vrouwen zeker weten op. Dat is sfeermaker Jozka van Vuure (82) uit Deventer, die kraaltjes en geverfde tandartsspiegeltjes aan zijn bril heeft geplakt. Om zijn hals hangt een grote parelmoerketting, zijn horloge hangt aan zijn riem. Hij draagt een witte broek met roze bloemetjes en veters in de kleuren paars en roze. Zijn goud gespoten fiets zit vol plastic bloemen en achterop lift een ontbloot vrouwenbeen mee.

Van Vuure legt uit dat hij een soort moderne troubadour is en noemt zichzelf ‘diversionist’. Hij hoopt dat zijn gepimpte kleding en fiets de mensen uitlokt om volgend jaar ook zo bont uitgedost mee te doen aan de vierdaagse.

„Dit is een levensstijl. Ik probeer alledaagse dingen tot kunst te verheffen, zoals mijn bril, horloge of fiets. Ik wil mensen stimuleren om hun leven op een originele manier in te delen, en niet met de massa mee te gaan.”

Op het been achterop zijn fiets krijgt hij veel reacties. Iemand vraagt of hij de tweewieler mag fotograferen. „Doet dit been u denken aan uw schoonmoeder?”, vraagt Van Vuure hem. „Nee”, klinkt het een tikje ongemakkelijk. „Meer aan een, eh, jonge vrouw.”

Finish

De deelnemers die bij de finish in Westerbork aankomen, kijken hun ogen uit. Deelnemers rusten in groten getale uit op de terrassen in het dorp, met om de nek een oranje koord waaraan hun zwaar bevochten medaille bungelt.

Bij het start- en eindpunt heerst een feeststemming. Er staan bakken vol zonnebloemen, die deelnemers krijgen wanneer ze over een rode loper wandelen. Verderop wordt prosecco en kaas uitgedeeld, terwijl op de drie verschillende plekken muziekgroepjes staan die de boel opleuken.

Een vrouw met bezweet gezicht kijkt gelukzalig om zich heen terwijl ze nipt aan haar limonade (het alcoholvrije alternatief). „Hai, hai”, mompelt ze, en loopt de rode loper af terwijl ze de arm om haar zoon slaat. De Fiets4Daagse zit erop.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Fiets4daagse
menu