Ga niet massaal naar recreatieplassen in Drenthe. Staatsbosbeheer grendelt ze bij (te) grote drukte af

Het Gasselterveld. Foto: Archief Marcel Jurian de Jong

Vanwege de verwachte drukte worden op Hemelvaartsdag verkeersregelaars en corona-handhavers ingezet bij de populaire zwemplassen Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek bij Gasselte. De omgeving wordt afgezet als een parkeerplaats vol is.

Dat bevestigt boswachter Martijn Harms van Staatsbosbeheer desgevraagd. ,,We gaan woensdagmiddag hekken plaatsen om het verkeer de goede richting op te duwen.” Er wordt maar een parkeerhaven (van de vier) ingezet. ,,Daar kunnen best wel auto’s terecht hoor. Maar het moet behapbaar blijven.”

Wegen afgesloten

De verwachting is dat veel mensen op de populaire zwemplassen in het bos bij Gasselte zullen afkomen. Dit vanwege het mooie en zonnige weer. ,,Het wordt een stranddag, maar vanwege het coronavirus kunnen we niet iedereen toelaten.”

Dat betekent dat de wegen naar het Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek worden afgesloten op het moment dat de grote parkeerplaats (vlakbij het restaurant) vol is. ,,Dat kan moeilijk worden, want sommige mensen zullen op de fiets komen. Wij monitoren het strand en op een gegeven moment houdt het op. Dan zullen we zeggen dat het vol is.”

Staatsbosbeheer trekt hierin samen op met de gemeente Aa en Hunze. Er zullen donderdag drie verkeersregelaars worden ingezet. Ook zullen er coronahandhavers van de gemeente en boswachters van Staatsbosbeheer lopen. Ook de politie is geinformeerd volgens Harms. ,,Die zullen ook aanwezig zijn.”

‘Gebruik gezond verstand’

Vorig jaar kwam het voor dat er zo’n 6000 dagjesmensen bij de plassen lagen. De Veiligheidsregio Drenthe zegt dat er de afgelopen paar dagen inderdaad is gesproken over hoe om te gaan met het warme weer, de twee recreatieplassen en het coronavirus. ,,We roepen vooral mensen op het gezonde verstand te gebruiken”, aldus de woordvoerder. ,,De eigenaar van het gebied (Staatsbosbeheer, red.) moet ter plaatse kijken of er maatregelen nodig zijn.”

De woordvoerder van de Veiligheidsregio wijst mogelijke bezoekers er op om de anderhalve meter afstand in acht te houden. ,,Ook in het zwemwater. Bedenk dat sanitaire voorzieningen dicht zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu