'Bij vertrokken herders schaapskudde Exloo was sprake van plichtsverzuim'

Schaapsherder Linda Wiertz eerder dit jaar met de Exloër kudde op het Molenveld bij Exloo. Foto: Jan Anninga

Bij de twee herders die afgelopen zondag vertrokken bij de schaapskudde van Exloo was sprake van plichtsverzuim. Dat hoorde wethouder Albert Trip van de Stichting Schaapskudde Exloo nadat hij navraag had gedaan.

Hij meldde dit tijdens de raadsvergadering van donderdagavond na vragen van Pieter de Groot (GroenLinks) hierover.

Dinsdag werd bekend dat zowel Linda Wiertz uit Ruinen als Nadia Lagerwaard uit Emmen zijn opgestapt. Beide vonden dat de samenwerking met de stichting stroef verliep. Bovendien voelde het duo zich niet serieus genomen in hun rol als hoeder.

Trip liet verder weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door het vertrek van de twee schepers. In zeven jaar tijd heeft de kudde inmiddels negen herders versleten. ,,Ik krijg het idee dat het bestuur een groot hart heeft voor de schapen, maar minder voor de menselijke verhoudingen.” Volgens de wethouder ‘moet er dan ook iets gebeuren en daarom gaat hij opnieuw het gesprek aan met het stichtingsbestuur.

Andere partij?

Erik Huizing (VVD) merkte nog op dat er meerdere kuddes in Borger-Odoorn worden beheerd door verschillende partijen. ,,Dit gaat altijd geruisloos. Wellicht is het een idee om het beheer bij een andere partij onder te brengen?”

Trip liet weten daar niet meteen iets voor te voelen.

Breekpunt voor Wiertz en Lagerwaard was het bericht dat naar buiten werd gebracht over het schaap dat anderhalf week geleden dood werd gevonden in het wolfsraster. Volgens de stichting zou het dier mogelijk met messteken om het leven zijn gebracht. De twee herderinnen vonden het onverantwoordelijk dat deze conclusie al werd gedeeld voordat er officieel onderzoek was gedaan. De politie meldde donderdag dat het dier waarschijnlijk in slechte gezondheid verkeerde. De verwondingen zijn eerder vermoedelijk door vogels veroorzaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu