Bijen gijzelen fiets op Koopmansplein Assen

Bijen op fiets aan het Koopmansplein. FOTO DVHN / FRANK JEURING

De 15-jarige Janine uit Rolde slaakt een gil als ze op het Koopmansplein in Assen aankomt. ,,Mijn fiets!” Een grote bijenzwerm heeft haar fietsmand als nieuwe woonplaats uitgekozen. De bijen trekken een hoop bekijks.

De veiligheidsmanager van de gemeente Assen zag het toevallig, toen hij tijdens zijn lunchpauze even naar de winkel ging: een groep bijen, vastgeklampt aan elkaar en de fietsmand. Daaromheen zwemen nog eens honderden bijen.

Je moet ze niet doodspuiten

De beesten zijn een ware publiekstrekker. Tientallen mensen staan toe te kijken, terwijl mannen van de gemeentereiniging de boel inspecteren. ,,Hier moet een imker bij komen, die ga ik niet wegspuiten”, reageert een man in oranje hesje. Het publiek knikt instemmend: ,,Er zijn er steeds minder van hè, die moet je niet doodspuiten.”

Nog geen tien minuten later stapt imker René van der Molen uit zijn busje. Tot verbazing van de omstanders loopt hij slechts gekleed in een t-shirt op de fiets af. Gewapend met een grote oranje emmer, honingraten en een spuitbus zet hij het bijenvolk in beweging. Met een grote ganzenveer probeert hij ze van de fietsmand af en in de emmer te krijgen. Als hij de fiets verplaatst, zucht het publiek diep. ,,Spannend!”, vinden velen.

'Hoe komen die bijen daar?'

Janine vindt het allemaal erg bijzonder. ,,Hoe komen die bijen daar? Die fiets stond er nog maar een uurtje!” Met hulp van de imker kan zij in ieder geval weer naar huis. Ze neemt een mooi verhaal mee.

Bekijk hieronder beelden van de bijenzwerm.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu