Bijenspullen geveild in Ruinen

De grootste veiling van bijenspullen van Nederland. De Bijenboelavond in Ruinen is dan ook de enige openbare verkoop speciaal voor imkers.

Roel Broekman van Imkersvereniging Ruinen en omstreken. FOTO GERRIT BOER

Roel Broekman van Imkersvereniging Ruinen en omstreken. FOTO GERRIT BOER

Hoe is het weer over zes weken? Dat is een vraag die imkers mateloos bezig houdt. Van ei tot bij duurt drie weken. Dan gaat de kersverse huisbij drie weken aan de slag in de kast en pas dan mag hij uitvliegen om nectar te verzamelen.

Vooruit denken
,,Als imker moet je dus altijd zes weken vooruit denken’’, zegt Roel Broekman uit Koekange, bijenhouder en bestuurslid van Imkersvereniging Ruinen en omstreken. ,,Als de haalbijen voedsel aanleveren, wordt de koningin actief en gaat eitjes leggen. Vanaf dat moment duurt het zes weken voordat de nieuwe haalbijen op pad gaan en er dus meer honing wordt geproduceerd. Kijken naar bijen is leuk, maar er een potje honing aan over houden, is nog leuker’’, lacht hij.

Verhalen dat het alleen maar slecht gaat met de bijenstand worden door Broekman niet geheel onderschreven. ,,Als er maar een gevarieerd voedselaanbod is. Wat dat betreft kun je beter imker in de stad zijn, dan op het platteland. Tussen de huizen zijn meer tuinen met bloemen dan in het buitengebied met alleen mais- en aardappelakkers.’’

Voldoende haalbijen
Mooi weer zorgt voor bloeiende bloemen en juist op dat moment moet de imker over voldoende haalbijen beschikken. Dat vereist kennis en kunde. De Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) verzorgt cursussen voor aankomend imkers, die in het jaar na het behalen van hun basisdiploma worden bijgestaan door een mentor.

,,Momenteel hebben we 38 cursisten in Drenthe, die van maart tot oktober de cyclus van een bijenvolk volgen. Na jaren van vergrijzing, zit er weer groei in. Vorig jaar groeide het ledental van de NBV van 6000 naar 6700. Dat lijkt goed, maar voor een goede bijenstand zij we voor een groot deel afhankelijk van het weer’’, zegt Broekman.

Honderdvijftig kavels
De Ruiner bijenhouders houden vrijdag 18 maart hun 24ste Bijenboelavond, zoals altijd in Zaal Kuik aan de Brink. Honderdvijftig kavels gaan onder de hamer. Niet alleen een keur aan attributen voor de imker, maar ook schilderijen van en boeken over bijen. ,,Er zit een zeldzaam boek bij van ruim honderd jaar oud met uitvouwbladen. Op verkoopsites gaat zoiets makkelijk voor 300 euro van de hand. Maar veel imkers willen hun spullen graag bij ons verkopen.’’

Het is meer dan een veiling. ,,Vorig jaar hadden we Honderdvijftig bezoekers uit het hele land. Het is een ontmoetingsavond voor imkers, waar veel wordt gepraat. De veiling begint om acht uur, maar de zaal gaat om half zeven open en dan zijn de meeste bezoekers er ook al.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu