Pleegouders vinden speed en 133 xtc-pillen in tas 18-jarige en bellen de politie

,,Die drugs waren niet van mij. Ik moest ze voor iemand bewaren”, zei een 18-jarige jongen maandag bij de politierechter in Assen. Hij woont tegenwoordig in Vries. Maar de tas met drugs werd gevonden toen hij nog bij zijn pleegouders verbleef.

In de tas zaten onder meer xtc-pillen.

In de tas zaten onder meer xtc-pillen.

Zijn pleegvader belde half december vorig jaar de politie. Uit onderzoek bleek dat in de tas van de jongen ruim 57 gram speed en 133 xtc-pillen zaten. Volgens de officier van justitie wijzen chatgesprekken in zijn telefoon erop dat hij dealde. Maar zij vindt alleen het bezit van de drugs te bewijzen.

De verdachte zelf verklaarde dat hij de tas met speed en xtc van iemand had gekregen met het verzoek die een week te bewaren. ,,Ik heb er niets voor gekregen. Ik kan niet zeggen wie die kerel was, anders krijg ik problemen.” Zowel de politierechter als de officier van justitie vonden het een ongeloofwaardig verhaal.

Bedreigde agenten in Vries

Afgelopen voorjaar kwam de verdachte opnieuw met de politie in aanraking. Op 2 mei kwam bij de politie een melding dat jongeren in Vries auto’s aan het vernielen waren langs de Rijksweg. Toen agenten ter plaatse waren, zagen ze buiten een groep van vijftien jongeren lachgas gebruiken. Ze vroegen iedereen om hun ID-kaart, ook de verdachte.

Hij deed er nogal vaag over en ging er plotseling vandoor. Agenten hebben de achtervolging ingezet. De jongen kwam bij het tankstation ten val, waarop de agenten hem wilden oppakken. Hij verzette zich hevig en riep dreigende teksten als: ,,Als ik vrijkom zorg ik dat ik een pistool bij me heb en schiet ik door je kop heen.” Op het politiebureau heeft hij twee cellen fors beschadigd. Hij had bijna 100 gram wiet bij zich.

Zorgwekkend

,,Het was een hele domme actie”, zei hij er maandag over. De officier noemt het zorgwekkend dat een 18-jarige verdacht wordt van dergelijke strafbare feiten. ,,Het lijkt erop dat hij aan het afglijden was. Ook de reclassering heeft zorgen over de verdachte. Hij denkt dat hij het allemaal zelf kan.” De officier vindt dat hij strikte begeleiding van de reclassering nodig heeft. Zij eiste een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en meldplicht bij de reclassering en een drugsverbod met een proeftijd van drie jaar.

De politierechter nam die straf over. Zijn jonge leeftijd werkt volgens de rechter op dit moment nog in zijn voordeel. Hij waarschuwde de verdachte wel. Hij moet zich houden aan de voorwaarden en mag niet opnieuw in de fout gaat. ,,Want dan wordt het drie maanden zitten en dan komt er nog een nieuwe straf bovenop.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu