Bijzonder eerbetoon aan 25 jaar Skik in Erica. Met tv-uitzending met kinderkoor en documentaire van Bram van Splunteren

Het debuutalbum van Skik. Foto: Universal Music

Het eerbetoon aan 25 jaar Skik dat zaterdag 17 oktober in ’t Schienvat in Erica zou plaatsvinden is vanwege corona gewijzigd. Geen festival, maar een tv-programma met optredens van zeven Drentse en Groninger acts, aangevuld met een documentaire van popjournalist Bram van Splunteren.

De tribute onder de vlag van Kunst & Cultuur Drenthe zou aanvankelijk zaterdag 13 juni plaatsvinden, maar werd al vanwege corona verplaatst naar 17 oktober. Nu wordt het eerbetoon aan de Drentse groep gehouden zonder publiek, terwijl RTV Drenthe opnames maakt voor een tv-uitzending.

Aanleiding voor het eerbetoon is de 25ste verjaardag van de debuut-cd van de Drentse groep Skik. De groep uit Erica zette Drenthe in de jaren negentig muzikaal flink op de kaart.

Zeven acts treden op

Nu gaat jong en aanstormend talent het materiaal van de groep in een nieuw jasje steken. Isa Zwart, Leon Moorman, Tamar, Redwood Club, Cynn, Mr. Pim Pomsy en dj Nizzle Viddy brengen ieder twee nummers van Skik. ,,Dat doen ze op geheel eigen wijze”, zegt Erik de Vries van K&C, die samen met stichting The Bake Shop aan het roer van de tribute staat. ,,Van electropop tot dance en hiphop en singer-songwriter.”

Kinderkoor uit Erica luidt programma in

De opening belooft bijzonder te worden. ,,Het programma opent met een koor met 15 leerlingen uit groep 7 van de Willem Alexanderschool uit Erica die een nummer van Skik zingen.”

Documentaire en oude foto’s

Ook speelt de documentaire van popjournalist en dj Bram van Splunteren een prominente rol. Die behoorde 25 jaar geleden tot de eerste landelijke radiomakers die Skik oppikte.

De optredens en de documentaire worden omlijst met foto’s van Skik uit de begintijd, gemaakt door Mariëlle Hensums uit Erica.

Aan de optredens werken geen oud-leden van Skik mee, maar bassist Maarten van der Helm en drummer Marlen Davers zijn wel in de documentaire te zien. ,,Zij vinden het een schitterend initiatief.”

Ook Daniël Lohues liet begin dit jaar al aan deze krant weten in zijn nopjes te zijn. ,,Ik ben zeer vereerd dat andere mensen die muziek willen spelen. Geweldig toch?”

Uitzending in het najaar

De opnames vinden op 17 oktober plaats. Wanneer het eerbetoon wordt uitgezonden, is nog niet bekend, maar de uitzending bij RTV Drenthe staat gepland voor het najaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu