Bijzonder experiment in Hooghalen: een paddenstoel voor mens én kip

Kees en Jolanda Sijbenga voor de monumentale schuur die straks een biologische paddenstoelenkwekerij moet worden. Foto Marcel Jurian de Jong

Pluimveehouders Kees en Jolanda Sijbenga uit Hooghalen krijgen subsidie voor een uniek experiment met biologische paddenstoelen. Deze worden straks gekweekt in een monumentale varkensschuur uit 1926.

Wie het erf van boerderij de Dennenhoeve oprijdt, merkt meteen dat er dierenliefhebbers wonen. Drie honden komen je kwispelend tegemoet en twee varkens kijken tevreden knorrend toe. En dan heb je de cavia’s in de ruime ren en de kippen in het prijswinnende buitenverblijf nog niet eens opgemerkt.

Subsidieaanvraag

Maar vandaag gaat het eigenlijk niet om de dieren. Kees en Jolanda Sijbenga deden een subsidieaanvraag binnen het Europese plattelandsontwikkelingsprogramma POP3, voor het opzetten van een biologische paddenstoelenkwekerij. Door hun goedgekeurde aanvraag is de grens van 100 miljoen euro aan uitgekeerde subsidies in Noord-Nederland geslecht. Reden voor een feestje, vindt de provincie Drenthe.

„Ik heb ze gezegd dat ze van harte welkom zijn, maar veel kan ik nog niet laten zien”, lacht Kees. „We zijn een biologische pluimveehouderij en willen daarnaast paddenstoelen gaan kweken. Maar dat moet allemaal nog opgezet worden.”

Eigen stro als voedingsbodem

Het idee? De biologische stro van eigen land als voedingsbodem gebruiken voor de Stropharia rugosoannulata , een paddenstoel die nog nergens in Nederland professioneel wordt verbouwd. „Nu gaat het stro alleen naar de kippen, maar ik vroeg mij af waar ik het nog meer voor zou kunnen gebruiken. Deze paddenstoel groeit daar blijkbaar heel goed op en wij willen nu uitproberen of we ze grootschalig kunnen kweken. Het is een veelbelovend project, maar zonder subsidie zouden we er niet aan kunnen beginnen.”

Jolanda schuift ondertussen aan en zet koffie op tafel. „We willen onze monumentale schuur uit 1926 gebruiken. Al jaren zoeken we daar een goede bestemming voor. Kippen houden kon er niet, want daarvoor moesten aan de buitenkant aanpassingen gedaan worden en dat mag niet. Champignons kweken kan alleen op zeer grote schaal en is voor ons niet haalbaar. Het kweken van deze unieke paddenstoelen is een prima oplossing, want dan hoeft alleen de binnenkant van de schuur verbouwd te worden.”

De paddenstoel zelf heeft een vrij klassieke vorm en is volgens Jolanda heerlijk zacht van structuur. „De smaak is ook uitstekend. We zijn al in gesprek met restaurants in de omgeving die het wel zien zitten om zo’n unieke, biologische paddenstoel op de menukaart te zetten. En biologische conservenfabriek Machandel in Haulerwijk is ook enthousiast. We moeten met z’n allen anders gaan eten en zo’n paddenstoel kan heel goed dienen als vleesvervanger.”

Kringloop

Maar het allermooiste komt nog: de schimmels breken het dode stro gedeeltelijk af, waardoor voedingsstoffen vrijkomen voor de kippen. Na de oogst kan het stro dus nóg een keer gebruikt worden in de kippenschuur. Alles dat daarna overblijft gaat samen met de mest het land op, zodat de kringloop rond is.

„Die onverwachte bijkomstigheid maakt het voor ons extra waardevol”, legt Kees uit. „Wij vinden het allebei belangrijk dat we werken op een zo natuurlijk mogelijke manier, ook al zijn we gewoon een bedrijf.” Toch wordt dit laatste volgens hem steeds lastiger. „Toen wij dertien jaar geleden begonnen telden we met onze vierduizend kippen echt mee. Door alle schaalvergroting, ook binnen de biologische tak, wordt het steeds moeilijker en de marge waarmee we werken wordt steeds kleiner.”

Spiegel voorhouden

De twee vinden dat kippenboeren zichzelf wat vaker een spiegel moeten voorhouden. „Sommigen kiezen er vanuit economisch perspectief voor om biologisch te gaan en worden zó groot dat je het eigenlijk niet meer biologisch kunt noemen. Tien tot twintigduizend kippen is nu normaal. Dat doet wel pijn en eigenlijk zouden de regels voor biologische pluimveehouders scherper moeten. We moeten zuinig zijn op onze aarde.”

Nieuws

Meest gelezen

menu