Bijzondere gouden ring uit 9e eeuw te zien in Drents Museum. Museumstuk met edelsteen is twee jaar geleden gevonden op terrein van Drents Landschap

Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw, collectie en eigendom Het Drentse Landschap en Drents Museum.

Gouden ring met filigreinversiering en ingelegd met granaatsteen, vermoedelijk eind 9de / begin 10de eeuw, collectie en eigendom Het Drentse Landschap en Drents Museum. Foto: JAV Studio's

In de zomer van 2020 is in een terrein van Het Drentse Landschap een versierde middeleeuwse gouden ring gevonden die is ingelegd met een edelsteen. Een vergelijkbare ring met dezelfde versiering uit Engeland wordt op de 10de, begin 11de eeuw gedateerd. Maar onderzoek van het Drents Museum wijst uit dat deze Drentse ring waarschijnlijk uit de 9de eeuw stamt.

Het Drentse Landschap en het Drents Museum hebben gezamenlijk het eigendom van het absolute topstuk, dat van 16 april tot en met 28 mei te zien is in het museum. Om te voorkomen dat mensen in het gebied gaan zoeken, wordt de exacte vindplaats van de ring niet bekendgemaakt.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's