Bijzondere zaak: vrouw verdacht van valse aangifte van verkrachting voor de rechter

Rechtbank Assen.

Een 32-jarige vrouw uit Emmen is vrijgesproken voor het doen van valse aangifte van verkrachting. De foto’s die ze als bewijs stuurde klopten niet, maar dat zegt niet dat ze een valse aangifte heeft gedaan, oordeelt de rechter in Assen.

Ze zit te huilen in de rechtbank. Het leven zit haar niet mee, zoveel is duidelijk. Ze heeft psychische klachten die zich uiten in lichamelijke pijnen, en daarom moet overal waar ze gaat een rolstoel mee.

Maar ze had één ding wel: de liefde. Toen hij dreigde weg te gaan, werd de wanhoop zich van haar meester, zo blijkt uit appberichten. Om zijn liefde te houden, wilde ze alles wel doen. Ook de kinky opdrachten die hij haar gaf. Knippen in de tepel en daar een foto van maken, dat soort zaken. ,,Hij wilde de foto’s graag mee op vakantie’’, zegt ze in de rechtbank in Assen.

Foto’s die al maanden eerder waren gemaakt

Het ging uit en daarna ging het mis op een nacht in september. Zij zegt dat ze verkracht werd door haar (ex) partner en doet aangifte. Dat ze verkracht is, herhaalt ze tijdens de zitting. Bij haar aangifte geeft ze foto’s aan de politie. Hij wordt opgepakt maar al snel wordt duidelijk dat het de foto’s zijn die ze al maanden eerder vrijwillig heeft gemaakt.

De officier van justitie is er niet over te spreken. ,,Dit leest als een enorm stevige wraakactie, omdat de relatie over was. Hij heeft vastgezeten en nu een sepot van een zedendelict op zijn strafblad. Veel mensen denken dan toch dat er echt iets gebeurd zal zijn.’’ Hij eist 60 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf.

De advocaat van de vrouw kan zich hierin vinden. ,,Ze snapt nu wel dat ze verkeerd gehandeld heeft, maar dat voelt dubbel omdat ze zich wel gebruikt voelt.’’

Verrassende uitspraak van de rechter

De rechter komt met een conclusie die niemand verwacht: volledige vrijspraak. Haar redenering: ,,U heeft verkeerde foto’s gegeven maar u zegt nog steeds dat u verkracht bent. U was samen in de woning. Het staat niet vast dat het niet is gebeurd. Dus er is geen bewijs dat u willens en wetens een valse aangifte heeft gedaan.’’

De advocaat van de vrouw loopt verbaasd de rechtszaal uit en zegt lachend: ,,Het is nooit prettig als je rechts wordt ingehaald door de rechter.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu