Biljart voor dames

FOTO ARCHIEF DVHN

Jolanda Alberts wil biljarten. Maar niet met mannen. De inwoonster van Wapse (38) zoekt andere vrouwen voor een damesbiljartclub.

Vindt u het niks, met mannen biljarten?

,,Nou ja, niks. Kijk, als vrouwen biljarten staan er twee aan de tafel en de rest is gezellig aan het borrelen. Mannen zijn meestal wat fanatieker.”

Met biljarten of met het borrelen?

,,Haha, nou met allebei misschien wel. Ik heb vroeger met andere vrouwen gebiljart in Geeuwenbrug en dat was ontzettend gezellig. Er zijn er twee aan het spelen en de rest zit met elkaar te kletsen. Dat is damesbiljart: het gaat voor een belangrijk deel om gezelligheid en saamhorigheid. Samen met een andere vrouw, ze woont nu in Diever maar komt oorspronkelijk ook uit Wapse, wil ik nu ook hier damesbiljart opzetten.”

U zoekt vrouwen die al behoorlijk kunnen biljarten?

,,Dat hoeft niet per se. Het is trouwens ook niet zo dat we helemaal niks met mannen te maken willen hebben. Ons idee is om, zeker in het begin, geregeld een van de mannen van De Losbander, de biljartvereniging van Wapse, uit te nodigen om ons wat tips te geven.”

Het mogen alleen vrouwen uit Wapse zijn? Wapse is niet zo groot.

,,We hebben een kleine advertentie laten zetten in Sport & Samenspel . Dat is het dorpsblaadje van Wapse. Maar het Weekblad voor Diever en omstreken en De Westervelder hebben de tekst meteen overgenomen. Dus het is al breed onder de aandacht gebracht.”

Dan heeft u inmiddels vast al aanmeldingen binnen uit de hele regio.

,,Was het maar waar. We hopen zeker acht dames te vinden, maar hebben tot op heden nog maar één reactie binnen, van een vrouw uit Wapse zelf. Belangstellenden kunnen zich aanmelden op mijn e-mailadres: joanegie@hotmail.com.”

U mikt op wekelijkse biljartavonden?

,,Nee, we willen eens in de twee weken spelen, op woensdagavond. Er komt eerst een introductieavond. Dan kun je rustig kijken of het iets voor je is en zit je niet meteen aan een lidmaatschap vast.”

Kunt u zelf trouwens een beetje biljarten?

,,Het is al wel een poosje geleden dat ik gebiljart heb, maar in Geeuwenbrug was ik indertijd niet een van de minderen. Ik heb trouwens ook nog een tijdje gepoold. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als biljarten, maar je leert wel om flink te stoten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu