Binnenstad Assen vuurwerkvrij

FOTO ARCHIEF DVHN

Een deel van het centrum van Assen wordt volgend jaar tijdens de jaarwisseling uit veiligheidsoverwegingen mogelijk aangemerkt als vuurwerkvrije zone.

Dit zegt burgemeester Marco Out van Assen naar aanleiding van de evaluatie van de ervaringen van de afgelopen viering van oud en nieuw. Niet zo zeer de geluidsoverlast als wel het aspect van de veiligheid speelt bij het besluit een cruciale rol. ,,Er zijn veel mensen op de been'', zegt Out. Of het stadshart daadwerkelijk vuurwerkvrij wordt verklaard, is nog even afwachten. ,,We willen dit eerst met alle partijen bespreken.'' Andere zones waar geen vuurwerk mag worden afgestoken in Assen zijn niet in beeld.

Assenaren leven de regels over het afsteken van vuurwerk redelijk goed na, zo blijkt op basis van de proef om met sensoren knalhinder in beeld te brengen. ,,Het begint te komen dat we ons aan de regels houden, maar we zijn er nog niet,'' zegt Out.

Sensoren

De gemeente experimenteerde rond de jaarwisseling met de inzet van het netwerk aan sensoren in de stad om overlast van vuurwerk te traceren. Wanneer een sensor een knal signaleerde, werden de coördinaten van de sensorpaal en een geluidsfractie van 5 seconden per mail doorgestuurd naar de vuurwerkauto waarmee de politie in de stad rondreed. In totaal werd gebruikgemaakt van veertig palen met sensoren die waren uitgerust met microfoon. Dat aantal wordt nog uitgebreid.

Via het systeem werden vanaf halverwege december in totaal 3000 knallen opgemerkt door de sensoren. Een kleine 90 procent werd geregistreerd tijdens de jaarwisseling zelf. Weliswaar deels ook buiten de officieel vastgestelde tijden waarop vuurwerk mag worden afgestoken, maar het aantal meldingen buiten de dag om bleef beperkt. De klachten leidden overigens niet tot de concrete aanhouding van overtreders door de politiesurveillanten.

Bijna honderd klachten

Los van de sensormeldingen kwamen bij de politie een kleine honderd klachten binnen. Die kwamen overigens wel redelijk met elkaar overeen. Bij de gemeente zelf kwam niet één melding binnen. ,,We weten nu dat de sensoren het geluid van een vuurwerkknal kunnen meten en herkennen. Hier kunnen we op voortborduren. Op de directe pakkans van overtreders moet nog meer worden gestuurd'', zegt Out. ,,Er moet sneller worden gereageerd. De veronderstelling dat we het geluid konden volgen, is niet uitgekomen.''

Out denkt overigens dat, gezien de discussie over vuurwerk, het naleven van de afsteekspelregels de enige kans is voor consumentenvuurwerk om te overleven. ,,Mensen moeten de spelregels naleven.''

De proef werd uitgevoerd samen met Sound Intelligence, een in audioanalysetechnologie gespecialiseerd bedrijf. De toegepaste techniek wordt ook gebruikt in tal van binnensteden, gevangenissen en in de zorg om geluiden zoals brekend glas, agressie, paniek en autoalarmen te detecteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu