Biologieles in 3D: spannend en leerzaam

Op RSG Wolfsbos in Hoogeveen wordt proefgedraaid met het 3D-animatieprogramma Corinth

Docenten biologie op RSG Wolfsbos in Hoogeveen gebruiken 3D-animatiemateriaal om leerlingen een beter inzicht te geven in de anatomie van het menselijk lichaam.

Docenten biologie op RSG Wolfsbos in Hoogeveen gebruiken 3D-animatiemateriaal om leerlingen een beter inzicht te geven in de anatomie van het menselijk lichaam.

Op deze manier kunnen de leerlingen goed kijken naar bijvoorbeeld de werking van het hart en de longen. Van alle kanten kunnen ze naar en in de organen kijken.

Organen
Bij deze 3D-techniek wordt gewerkt met markers die, wanneer ze voor de webcam worden gehouden, 3D-afbeeldingen van organen laten zien. Leerlingen kunnen de organen ronddraaien. Ook is het mogelijk ze transparant te maken. De virtuele techniek daagt leerlingen uit om met hun eigen lichaam te puzzelen.

Biologiedocente Mariël Wiegers heeft contact gezocht met de makers van het 3D-animatieprogramma Corinth, die scholen zochten om mee proef te draaien. ,,Deze kans hebben wij met beide handen aangegrepen, we zijn hiermee de eerste pilotschool in Nederland voor het programma.'' Volgens Wiegers zorgt de toepassing voor meer begrip van de lesstof.

Positieve invloed
De inzet van 3D-projectie als onderwijsmiddel in het klaslokaal heeft een positieve invloed op de manier waarop leerlingen leren, zo blijkt uit eerder onderzoek van het International Research Agency. Het onderzoek is uitgevoerd op vijftien scholen in zeven Europese landen.

Het onderzoek vergelijkt het verschil in begrip, het onthouden van informatie en het algehele gedrag tussen leerlingen die leren via traditionele 2D-methoden, zoals het schoolbord, en leerlingen die leren met behulp van 3D- projectie van beelden.

Test
Het niveau van de leerlingen werd voor en na het onderzoek getest. Tijdens de lessen kregen leerlingen dezelfde instructie, het verschil was dat de ene groep les kreeg in 2D en de andere groep met 3D-materiaal. De leerlingen werden getest op hun vermogen zich de informatie vier weken later nog te herinneren.

Tijdens de open avonden van RSG Wolfsbos op 4 en 8 februari is het 3D-lesmateriaal ook te bekijken voor de nieuwe leerlingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Hoogeveen
menu