Blindengeleidehond Kyra gaat na zes jaar met pensioen en dat valt baasje Eduard uit Coevorden heel zwaar. 'Het grijpt je naar de keel'

Haar trouwe donkere ogen volgen Eduard Snippe (45) overal waar hij is. Waar hij gaat, is zij ook. Daar komt zaterdag verandering in. De slechtziende Coevordenaar moet dan afscheid nemen van zijn blindengeleidehond Kyra. En dat is wel even slikken.

Eduard Snippe en zijn geliefde Kyra.

Eduard Snippe en zijn geliefde Kyra. Foto: DVHN

Het allerliefste hadden Eduard en zijn vrouw Jessica Kyra gehouden. Maar dan? Beiden werken flink wat dagen in de week. Kyra thuis laten vindt het stel geen optie, niet na jarenlang hard werken. Deze trouwe viervoeter, waarvan ze merken dat ze echt een dagje ouder wordt en dus haar werk niet meer kan uitvoeren, verdient beter. Dus na lang wikken en wegen kozen ze voor de beste optie voor Kyra: ze gaat met pensioen, maar niet bij hen. En een nieuwe hond heeft Eduard al op het oog.

Aniridie

Eduard heeft de oogaandoening aniridie. Dit betekent in het Latijns letterlijk zonder iris. Bij deze oogaandoening ontbreekt de iris (ook wel het regenboogvlies genoemd) gedeeltelijk of geheel. Normaliter zorgt de iris ervoor dat de pupil bij vergroting of verkleining, gefilterd het licht doorlaat in het oog. Omdat dit bij mensen met aniridie niet het geval is, hebben aniridiepatiënten vaak last van lichtgevoeligheid en een verslechterde gezichtsscherpte. Bij Eduard zorgt het voor oogdrukverhoging, staar en nystagmus, dat zijn onwillekeurige bewegingen van het oog. Hij heeft meerdere operaties ondergaan, maar de laatste jaren is zijn zicht steeds slechter geworden. Momenteel ziet hij met het ene oog niks, daar zit ook een prothese overheen, en met het andere oog ziet hij tussen de 5 en 15 procent. ,,Dat is per dag verschillend.”

De laatste keer repetitie