Bluesfeest in het Drentse veengebied

Als je ergens in Drenthe bluesmuziek verwacht is dat in het veen. Dat vindt in ieder geval de organisatie van het Veenbraand bluesfestival.

Uitbater Willem Dijkema van café ‘t Keerpunt in Spijkerboor is een van de drijvende krachten achter het bluesfestival dat van 15 tot en met 17 april voor het eerst werd gehouden. Het is een van de activiteiten waarmee de stichting Veenbraand wil laten zien dat er ook ‘aan de andere kant van de Hunze’ genoeg te doen is.

Het café van Dijkema staat al veel langer bekend als bluescafé, maar voor het festival zijn ook andere plekken in beeld. Zo trekt een brassband in de stijl van de New Orleansblues zondagmorgen door Annerveenschekanaal om een concert te geven in grand café Heerencompagnie. Dijkema wilde niet alleen muziek, dus zijn er ook kunstzinnige en educatieve activiteiten als een workshop bloemschikken met turf en katoen in Nieuw-Annerveen.

Doorleefde blues
Het festival krijgt geen dure bluesnamen zoals bij het groots opgezette Holland Bluesfestival dat in Grolloo wordt gehouden. ,,We willen echte doorleefde blues. Niet dat we met ons festival de concurrentie aan willen gaan met het festival in Grolloo. We hadden het idee al eerder en beide festivals zijn ook niet met elkaar te vergelijken. We willen gewoon laten zien dat er in het veen zat te doen is’’.

Op de posters komen namen als Sean Webster, Tommie Harris en BJ Hegen. Daarnaast spelen Schipper en Bemanning, Phil ‘Big Daddy Blues’ Speat, Bluesdaddies, de Greyhound Bluesband en Ed Baker & the Boogiemachine op verschillende plekken in het veengebied. ,,Veel blues van eigen bodem, maar ook een echte ‘zwarte band’ uit Amerika.’’

Mississippi-delta
Dijkema ziet veel paralellen tussen het Drentse veen en de Mississippi-delta in Amerika, de bakermat van de bluesmuziek. De katoenplukkers in Amerika hebben wel wat gemeen met de veenarbeiders in Drenthe. In beide gevallen gaat het om een uitgestrekt open landschap, waar arbeiders het zwaar hadden. ,,Het is dan ook geen toeval, dat de muziek die in de Mississippi Delta is ontstaan ook in Drenthe vaste voet aan de grond kreeg.’’

De bedoeling is dat het Veenbraand Festival jaarlijks terug komt. Bijzonderheid is nog dat bezoekers ‘aandeelhouder’ kunnen worden van het festival.

Nieuws

Meest gelezen

menu