Boa's in Emmen met bodycamera's de straat op. Maar lukraak mensen filmen? Nee, dat mag en gebeurt niet

Emmen stuurt haar buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) sinds kort met bodycams de straat op. Hiermee kunnen bij dreigende situaties of ernstige delicten camerabeelden worden gemaakt.

De camera op het uniform van de boa's in Emmen is duidelijk te zien.

De camera op het uniform van de boa's in Emmen is duidelijk te zien. Foto: DvhN

Vooralsnog gaat het om een proef, die tot eind september duurt. Maar alles is erop gericht om de bodycams ook daarna te blijven gebruiken. ,,De ervaringen op andere plekken in het land zijn positief. Er is geen aanleiding om te veronderstellen dat het in Emmen anders uitpakt. De komende periode wordt vooral gebruikt om ervaring op te doen met de bodycams en er op de juiste manier mee om te leren gaan’’, verduidelijkt een woordvoerder van de gemeente.

Altijd in koppeltjes van twee op pad

Boa’s zijn handhavers die ook bekeuringen mogen uitdelen. Samen met de politie en toezichthouders zetten zij zich in Emmen in voor de openbare orde. De gemeente heeft elf boa’s onder contract en geregeld worden er extra boa’s ingehuurd bij Veiligheidszorg Drenthe.

Betrokkenen gaan altijd in koppeltjes van twee de straat op. Sinds kort draagt dan in ieder geval een van hen een bodycam op de voorkant van zijn of haar uniform. De camera is voor iedereen duidelijk zichtbaar en maakt alleen opnames als er door een boa op een knop wordt gedrukt.

Situatie niet verder uit de hand laten lopen

,,We kiezen hiervoor omdat dit de veiligheid van boa’s kan vergroten. Als een boa aangeeft dat hij of zij camerabeelden gaat maken, kan dit ertoe bijdragen dat een situatie niet verder uit de hand loopt’’, verduidelijkt een woordvoerder.

Ander voordeel: eventuele strafbare feiten worden op beeld vastgelegd. Er mag zeker niet lukraak worden gefilmd en bovendien moet een boa vooral altijd luid en duidelijk aangeven als hij of zij de camera gaat gebruiken.

Problemen rond stationsgebied

Directe aanleiding voor de proef zijn de goede ervaringen elders, maar ook de problemen rond het trein- en busstation met vooral uitgeprocedeerde mannelijke asielzoekers, dak- en thuislozen en verslaafden. In totaal heeft Emmen sinds begin juli tien bodycams voor de boa’s beschikbaar. Tot nu toe zijn ze één keer gebruikt. Dit was bij een tumultueus verlopen aanhouding van een winkeldief in de Derksstraat in het Emmer centrum. Indien gewenst, kan de politie de beelden opvragen.

In Assen hebben boa’s al geruime tijd de beschikking over bodycams en ook toezichthouders in het openbaar vervoer hebben er al veel ervaring mee. Voordeel van het gebruik van camera’s kan ook zijn dat boa’s zelf terug kunnen zien wat zij zelf in een crisissituatie beter hadden kunnen doen. ,,Daar kunnen zij vervolgens weer hun voordeel mee doen, in ieders belang.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu