Bob Oosterhuis (91) is nog lang niet uitgebridged

Bridgekampioen Bob Oosterhuis uit Emmen. FOTO JAN ANNINGA

De 91-jarige Bob Oosterhuis uit Emmen is de oudste bridgekampioen van Drenthe. ,,En ook wel van Nederland. Ik eet mijn schoen op als dat niet zo is”, vertelt teamcaptain Jan Derks trots. Oosterhuis zelf is dolblij dat hij dit nog mag meemaken.

Samen met uw teamgenoten Tim Wubbels, Edwin Maes en Jan Derks bent u bridgekampioen geworden van de hoofdklasse viertallen in de provincie Drenthe. Had u dat verwacht?

,,Ik was wel verbaasd. Ik ben al 91. Gelukkig ben ik geestelijk nog goed bij, maar mijn gehoor is bijvoorbeeld slechter geworden. Dat is lastig met bridgen. Maar als team wisten we eigenlijk wel dat we gingen winnen.”

Waarom waren jullie zo zeker van jullie zaak?

,,Toen we onze tegenstanders op het wedstrijdformulier zagen staan, wisten we al dat het raar moest lopen, wilden we geen kampioen worden. Wij zijn een sterk viertal met goede systemen. Bovendien besteden wij heel veel aandacht aan onze tactiek.”

Wat is uw geheim dat u op deze leeftijd nog kampioen wordt?

,,Toen ik vijf jaar was, kaartte ik al met mijn grootmoeder. Daardoor had ik volgens mij wel gevoel voor het spelletje toen ik er in 1947 mee begon. En dat is wel nodig. Als je geen bridge-knobbel hebt, dan moet je er niet aan beginnen. En ik doe er alles aan om te winnen. Ik hou niet van verliezen.”

Jullie spelen met twee paren. U vormt een duo met Edwin Maes die 48 jaar is. Bent u niet bang voor een generatiekloof?

,,Nee absoluut niet. Mensen denken soms dat het niet handig is. Maar we passen juist goed bij elkaar. Ik heb de ervaring en Edwin zoekt altijd op de computer alle systemen op en bedenkt de tactiek. Daar praten wij vervolgens dagenlang over. Zo vullen wij elkaar goed aan. Bovendien kunnen wij het heel goed met elkaar vinden. En dat is belangrijk, want vijftig procent van het spelletje is de voorbereiding met je partner. De andere helft is het spelletje zelf en dan moet je elkaar kunnen vertrouwen en respecteren. En na elke wedstrijd bespreken wat er goed ging en wat beter kan. We worden nog altijd beter.”

Dat klinkt alsof u nog lang niet bent uitgebridged.

,,Dat klopt. Ik ga net zolang door, totdat het niet meer kan. Maar, wij promoveren nu naar de tweede divisie en ik betwijfel of ik op dat niveau doorga. Die wedstrijden worden in Leeuwarden en Groningen gespeeld. Dat is echt topsport en ik weet niet of ik op mijn leeftijd dat nog volhoud.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu