Bodewes versus Bodewes

De werf van Herman Bodewes in Hoogezand. FOTO ARCHIEF DVHN

Twee scheepsbouwers met de naam Bodewes vlogen elkaar dinsdag voor de rechtbank in Assen in de haren over het gebruik van hun aloude familienaam.

Bijna tien jaar geleden telde Nederland 639 mensen met de achternaam Bodewes, zo leert de databank van het Meertens Instituut. Het grootste deel van hen woont in Groningen en Drenthe. Volgens het instituut vindt de familienaam zijn oorsprong waarschijnlijk in het beroep bode, later verdeftigd tot de Latijnse vorm Bodewes.

Al sinds begin negentiende eeuw duikt die naam vooral op bij scheepsbouwers in bijvoorbeeld Milligen aan de Rijn, Burgum, Franeker en Hoogezand. De directeur van die laatste werf, Herman Bodewes, sleepte dinsdag zijn achternicht Thecla Bodewes voor de rechter.

Begrafenissen en bruiloften
Beiden kennen elkaar voornamelijk van begrafenissen en bruiloften. ,,Het is geen familiekwestie, het is een zakelijk conflict’’, maakte advocaat Viviene Verlinden-Masson duidelijk. Het verwijt? Nicht Thecla zaait verwarring met haar werven in Harlingen, Meppel, Hasselt en Kampen.

Sinds Thecla haar achternaam als bedrijfsnaam gebruikt, lopen potentiële opdrachtgevers op beurzen naar de verkeerde stand. En laatst weigerde Snijtech in Joure een factuur aan Royal Bodewes Hoogezand te betalen, omdat er nog een tegenrekening zou openstaan. Dat bleek dus om een nota voor Bodewes Harlingen te gaan, aldus Verlinden.

,,Mensen kopen heus niet per ongeluk een schip bij de verkeerde werf’’, stelde Thecla’s raadsman, Dirk Visser. Hij benadrukte dat verschillende takken van de familie al sinds 1937 schepen bouwen. ,,Naast elkaar en zonder problemen.’’

Van binnen- naar zeevaart
De tegenpartij wees er echter op dat Thecla’s familie aanvankelijk alleen voor de binnenvaart bouwde. Pas toen het bedrijf in 2013 in Harlingen neerstreek, worden er ook zeeschepen gebouwd. ,,Dat is natuurlijk tegen het zere been’’, opperde rechter Jaap de Vroome. ,,Herman zegt: nu kom je op mijn gebied.’’

Thecla bekende dat ze in de stress was geschoten toen neef Herman eind november zijn bezwaren op tafel legde. ,,Wij hebben internationale contracten lopen en die staan op naam van Bodewes’’, legde de zakenvrouw uit. ,,En binnenkort hebben we een beurs in Griekenland.’’

Bovendien wil ze gebruikmaken van haar faam als ‘zakenvrouw van het jaar 2011’. Daar hoort volgens Thecla ook de naam Bodewes bij. ,,Ik wil niemand dwarszitten. Ik heb ooit ook stage gelopen bij Herman. Toen we Harlingen kochten, stond de naam Bodewes er al op voordat ik het beslist had.’’

Thecla
Daarom stelt ze voor om voortaan de bedrijfsnaam Thecla Bodewes te gebruiken. ,,Ik moet u eerlijk zeggen dat ik dat wel een sterke suggestie vind’’, sprak rechter De Vroome. Neef Herman toonde zich minder gecharmeerd. ,,Ik begrijp werkelijk niet waarom Thecla dit doet’’, zo liet de Groningse werfbaas weten.

Zijn advocaat eist dat Thecla de bedrijfsnaam Bodewes binnen zes weken na vonnis afstoot, op straffe van maximaal 250.000 euro. De rechter doet op 8 april uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu