Boek over Van Goghs omzwervingen in Drenthe beleeft vuurdoop bij lindeboom in Zweeloo

Bomendeskundige André Efftink bij de linde in Zweeloo die Vincent van Gogh ooit tekende. Foto: Jaspar Moulijn

Een jaar lang deden het Drents Museum, het Drents Archief en Het Drentse Landschap onderzoek naar de sporen die Vincent van Gogh heeft achtergelaten in Drenthe. Dat heeft geresulteerd in een boek dat op 11 september onder de lindeboom van Van Gogh bij Bistro Tante Sweel in Zweeloo wordt gedoopt.

De resultaten van het onderzoek zijn getoetst bij experts van het Van Goghmuseum in Amsterdam.

Van Gogh (1853-1890) verbleef in 1883 drie maanden in Drenthe en bezocht onder meer logementen in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam, een begraafplaats in Pesse en het kerkje in Zweeloo. Met het in kaart brengen van de erfgoedlocaties is een belangrijke stap gezet om Van Goghs sporen te borgen voor de toekomst en het verhaal van Van Gogh in Drenthe verder vorm te geven.

Het eerste exemplaar van het boek wordt in Zweeloo uitgereikt door directeur Sonja van der Meer van Het Drentse Landschap aan gedeputeerde Cees Bijl. Ook directeur Emilie Gordenker van het Van Gogh Museum in Amsterdam is daarbij aanwezig.

Eerder werd al in Noord-Brabant een vergelijkbare inventarisatie gedaan. Dat leverde een lijst op met 39 locaties die vervolgens de status Van Gogh Monument hebben gekregen.

Nieuws

Meest gelezen

menu