Boek over Zweeloo loopt als een trein: nog voor presentatie al tweede druk. Met daarin verhalen van vergiftigde onderduiker tot Cuby in Perkaan

De hervormde kerk van Zweeloo, ooit vastgelegd door Vincent van Gogh. Een paar honderd meter verder stond de pastorie. Foto: Hans Jansen

Er is veel belangstelling voor het boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo. Nog voordat Sweel en de Zweelers verschijnt is het boek al toe aan de tweede druk.

De eerste vijfhonderd exemplaren zijn namelijk bij voorinschrijving al verkocht. Dat laat secretaris Jan Brinks van de Historische Vereniging Zweeloo weten.

De boekpresentatie is op 7 oktober in het kerkje van Zweeloo. Bert Hinnen, de laatste burgemeester van de toenmalige gemeente Zweeloo, neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Vergiftiging onderduiker

Met een groep van achttien personen is vier jaar lang gewerkt aan het boek, dat vol staat met soms opmerkelijke verhalen uit de geschiedenis van de dorpen waaruit Zweeloo vroeger bestond. Zo wordt er aandacht besteed aan de vergiftiging van een onderduiker in de Tweede Wereldoorlog door de dominee, uit vrees voor verraad. De onderduiker dreigde namelijk zijn schuilplaats te verlaten om zich over te geven aan de Duitsers. Zijn lichaam werd pas zestien jaar later bij afbraak van de pastorie gevonden.

Cuby en Perkaan

Nu wereldberoemde schilders als Max Liebermann en Vincent van Gogh die zich lieten inspireren door Zweeloo, het roemruchte huiskamercafé Perkaan in Wezup waar de plaatselijke boertjes in een drinkgelag werden getrakteerd op een striptease en zo prominent op de hoes van een elpee van Cuby + The Blizzards kwamen, de verdwijning van een complete winkelstraat; het komt allemaal aan bod.

Het boek kost bij voorinschrijving (tot 1 oktober) 20 euro, daarna 25 euro.

Nieuws

menu