'Boekhouder autofamilie R. moet eerst orde op zaken stellen'

Foto archief DvhN

De laatste boekhouder van het failliete autobedrijf Zwaluw uit Assen moet eerst de oude administratie op orde brengen. Eerder kan de omvangrijke zaak tegen de familie R. uit De Kiel niet inhoudelijk worden behandeld.

De laatste boekhouder van het failliete autobedrijf Zwaluw uit Assen moet eerst de oude administratie op orde brengen. Eerder kan de omvangrijke zaak tegen de familie R. uit De Kiel niet inhoudelijk worden behandeld.

Dat heeft de advocaat van Aleida R. donderdag betoogd bij de Noordelijke Fraude Kamer van de rechtbank Noord-Nederland. R. is de moeder van Robbin R., de nu 23-jarige autohandelaar die de afgelopen jaren geregeld in het nieuws was vanwege zijn successen op jonge leeftijd in de Drentse autobranche. Hij was directeur van Zwaluw, dat in augustus 2013 failliet werd verklaard.

Ondeugdelijke boekhouding
Volgens de curator was er sprake van een ondeugdelijke boekhouding en haalden R. en zijn ouders tientallen auto's uit de boedel. Gesteund door de advocaat van Robbin R. plaatste de advocaat van Aleida R. vraagtekens bij het werk van de curator. Robbin zou niet bewust op een faillissement hebben aangestuurd, sterker nog, dat faillissement kwam onverwachts.

Robbin R. zelf verklaarde dat hij in de maanden voor het faillissement al een andere boekhouder had aangesteld ‘met meer ervaring op het gebied van autobedrijven'. Op het moment dat het faillissement werd uitgesproken had deze man platgezegd de rommel van zijn voorganger nog niet op kunnen ruimen.

Wietkwekerij
Een maand voor het faillissement werd een ondergrondse wietkwekerij bij de woning van de familie R. ontdekt. Hierin is Robbin R. nu geen verdachte meer, maar met die ontdekking kwam de uitgebreide zaak aan het licht die door de Noordelijke Fraude Kamer nu inhoudelijk moet worden behandeld. Het Openbaar Ministerie claimt 1,7 miljoen euro van de familie. Dat geld zou zijn verdiend met hennepteelt.

De rechtbank neemt vrijdag een besluit over het verzoek om de boekhouder eerst zijn werk af te laten maken. De officier van justitie vindt het verzoek 'de omgekeerde wereld'. ,,Het faillissement is een rechtsfeit. Daar moeten we het in deze strafprocedure mee doen. Bovendien is er sprake van belangenverstrengeling als deze boekhouder achteraf met de administratie aan de slag gaat.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu