Boer in Emmen verkoopt windmolens nog voor ze er echt staan

Jeroen Deddens wordt toch geen windboer. Hij heeft zijn toekomstige windpark van veertien molens aan Pottendijk te koop staan.

Om een betere prijs te krijgen wil Deddens echter dat de molens er niet voor 16 jaar, maar voor 25 jaar blijven staan. In ruil daarvoor krijgen de omwonenden in een straal van twee kilometer meer geld te verdelen. Gesproken wordt over in totaal zo’n 3 miljoen euro. Maar dat heeft de leden van het gebiedsplatform Pottendijk tot dusverre niet kunnen verleiden tot een ja. Het platform wil pas dat het plan doorgaat als een aanzienlijke meerderheid ervoor kiest.

„Nog steeds een fooi”

Een van de leden van het platform zegt dat omwonenden nog steeds met een fooi worden afgescheept. ,,Ik woon op 1200 meter van de molens, net buiten de grens van 1100 meter die de gemeente hanteert. Ons voorstel is om omwonenden tot 2000 meter te compenseren, maar dan krijg ik misschien zo’n 100 euro per jaar. Daarvoor heb ik dan rechtstreeks zicht op de molens’’, zegt ze. Boeren die toevallig wat land in de buurt hebben worden volgens haar uit coulance gecompenseerd met een hoger bedrag.

Woordvoerder Wim Stapel van boer Deddens zegt dat het van meet af aan de bedoeling was om de molenvergunning en daarbij behorende subsidie door te verkopen. ,,Voor zo’n project is veel specifieke kennis nodig en dit is niet de specialiteit van Deddens.’

„Raedthuys is geen kandidaat”

Wie in ieder geval geen kandidaat is, is energiebedrijf Raedthuys, zegt directeur Arthur Vermeulen. Ook hem verbaast het niet dat Deddens de boel te koop zet. ,,Dit gebeurt wel vaker. Grondeigenaren gaan vaak op zoek naar binnen- of buitenlandse investeerders die niet de ontwikkeling maar wel de exploitatie willen doen. Deddens kan dat zelf ook best hoor, mits hij zich door deskundigen laat bijstaan.’’

Dat van die twintig jaar snapt Vermeulen als geen ander. ,,Raedthuys is er uiteindelijk ook niet ingestapt omdat zestien jaar een vorm van kapitaalvernietiging is. Een goeie auto breng je ook niet naar de sloop.’’ Volgens Vermeulen kan een windmolen tegenwoordig prima 25 jaar meegaan. Maar, zeggen ze bij het platform, dan willen we wel eerst alles weten over gezondheidsrisico’s van windmolens. Of dat lukt is de vraag: de bouw van de molens moet nog steeds in 2020 van start gaan.

„Voor de gemeente nog geen rol weggelegd”

Voor de gemeente Emmen is voorlopig geen rol weggelegd, zegt wethouder Renée van der Weide (Wakker Emmen). ,,Deddens heeft een vergunning voor zestien jaar en alleen met behulp van het gebiedsplatform kan daar iets aan veranderd worden.’’ Dat de gemeente al een onderzoek in de startblokken heeft staan, ontkent hij. Volgens Van der Weide moeten de omwonenden zelf onderzoek gaan doen naar de haalbaarheid onder de bevolking.

Volgens mr. Jeroen Heuzeveldt, die het platform Pottendijk juridisch bijstaat, verandert er voor de omwonenden niet zo heel veel. Hij noemt het niet onmogelijk dat het handelen van Deddens „een zeker speculatief karakter heeft, maar een verrassing is dat niet”. Volgens de advocaat heeft Deddens zijn plannen al vrij snel aan het platform kenbaar gemaakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu