Boer uit Hooghalen: 'Bijna-botsing op onbewaakte spoorwegovergang? Er was niks aan de hand'

Beveiliging bij onbewaakte overgang Hooghalen - Foto: Marcel Jurian de Jong

Een bijna-botsing? De boer die gebruik maakt van de onbewaakte overgang bij Hooghalen zegt dat daarvan helemaal geen sprake is. Volgens spoorbeheerder ProRail botste een trein bijna op zijn landbouwvoertuig. Maar volgens Leen Boer (44), de enige die de overgang gebruikt, is dat verhaal te zwaar aangezet en probeert ProRail aanpak van de situatie te versnellen over zijn rug.

Volgens ProRail zou woensdag op een paar honderd meter van de onbewaakte overgang waar in mei van dit jaar een machinist om het leven kwam woensdag weer bijna een botsing hebben plaatsgevonden.

Het zou gaan om de overgang die akkerbouwer en veehouder Leen Boer uit Hooghalen (als enige) gebruikt. Hij weet niet wat hij hoort als hij er donderdagochtend berichten over in de media ziet. Hij neemt contact op met ProRail en hoort hij het tijdstip waarop het ‘bijna-ongeluk’ gebeurd zou zijn.

‘Was er al lang en breed over’

Boer: „Mijn schoonvader haalde op dat moment kuilvoer op. Hij was al lang en breed het spoor over en had zelfs nog tijd om het hek dicht te doen. Er was echt niks aan de hand.”

Mogelijk zit de schrik er sinds het ongeluk in mei van dit jaar in op het bewuste stuk spoor bij machinisten. Toen kwam en 58-jarige machinist om het leven door een botsing met een landbouwvoertuig. Boer: „Sindsdien toeteren machinisten ook vaak.”

‘Er was geen gevaar, maar kennelijk vond machinist het spannend’

Hij zegt te begrijpen dat het bewuste traject daardoor beladen is. „Maar er was echt geen gevaar. Bij deze oversteek gebeurde niks anders dan anders, maar kennelijk is er een machinist geweest die het wel spannend vond.“

De boer zegt al drie jaar om tafel te zitten met ProRail over een oplossing. „Ook wij willen dat er iets gebeurt.“ Maar dat dit ‘incident’ nu aangegrepen wordt om aandacht te vragen zint de boer niet. „Dit gaat over onze rug.“

Nieuws

menu