Boeren demonstreren bij distributiecentrum Jumbo in Beilen

Protesterende boeren bij Jumbo in Beilen. Foto: Persbureau Meter

Boeren demonstreren vrijdag bij het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in Beilen. De actievoerders hebben de ingang voor het vrachtverkeer geblokkeerd. De politie is ter plaatse om toezicht te houden.

Rond het distributiecentrum staan zo’n 40 trekkers. Volgens een van de demonstrerende boeren blijft het daar niet bij: „Er zijn ook nog 40 trekkers onderweg.” Ook op andere plekken in het land demonstreerden vrijdag boeren, onder meer bij de distributiecentra van Jumbo in Veghel en in Woerden.

,,Ik zag de trekkers aankomen vanaf de snelweg, maar kon net niet meer op tijd hier wegkomen’’, zegt een chauffeur vanuit de cabine van zijn gele vrachtwagen. ,,Ik snap ze wel, ze vechten voor hun boterham. Maar anderen moeten ook gewoon hun werk kunnen doen. Ik moet nog naar Raalte. Geen idee hoe lang ik nog vaststa.’’

‘Op eigen initiatief’

De demonstrerende boeren zeggen dat ze op eigen initiatief in Beilen zijn, niet namens Farmers Defence Force.

Die boerenactiegroep had plannen om in de nacht van donderdag op vrijdag distributiecentra in het hele land plat te leggen, maar riep donderdagavond laat de achterban op om toch maar niet te gaan rijden. Er zou beweging zitten in overleg met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie, over het door FDF bedachte keurmerk Farmer Friendly. Met dat keurmerk willen de boeren onder meer vastleggen dat supermarkten 3 procent van hun totale omzet afdragen aan een coöperatie van boeren.

Maar tientallen boeren hebben vrijdag alsnog hun eigen plan getrokken.

Hamburgers en gebakken eieren

,,Het duurt allemaal veel te lang’’, zegt een van de Drentse boeren. Geld dat in supermarkten wordt verdiend zou eerlijker moeten worden verdeeld, vinden ze. Lang niet iedereen wil praten ‘met veel te linkse media’. In de kofferbak van een auto worden hamburgers en eieren gebakken. Lege olievaten worden gevuld met houtblokken en aangestoken.

,,Hoe lang we blijven? Misschien wel tot de kerst!’’, zegt een jonge boer.

De sfeer is vrijdagmiddag gemoedelijk. Een groepje vrachtwagenchauffeurs haalt collectief de schouders op over de blokkade. ,,Ik heb wel begrip voor de boeren’’, zegt een man.

Personeel van het Jumbocentrum wil niets zeggen. Opdracht van hogerhand. De man die door meerderen wordt aangewezen als ‘de directeur’ wil ook niets zeggen. Hij verwijst naar de landelijke communicatieafdeling van Jumbo. Die reageert per e-mail.

‘Wij hebben begrip voor de zorgen van Nederlandse boeren’, schrijft Jumbo. ‘We zetten alles op alles om de schappen goedgevuld te houden en op dit moment zien wij geen problemen.’

Keurmerk Farmer Friendly

Het vorige maand door FDF geïntroduceerde keurmerk moest uiterlijk 10 december zijn ingevoerd, vandaar de aanvankelijk geplande acties in de nacht van donderdag op vrijdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu