Farmers Defence Force met tientallen trekkers op de stoep van het provinciehuis in Assen om te zeggen: de boeren varen vanaf nu een andere koers

Boerenactiegroep Farmers Defence Force gooit het roer om. Geen trekkerblokkades meer, of demonstraties in Den Haag. De boeren zetten hun strijd voort 'met de wet in de hand'.

Op het terrein van een boerenbedrijf in Wijster hebben zich boeren verzameld die woensdag naar het Provinciehuis in Assen rijden.

Op het terrein van een boerenbedrijf in Wijster hebben zich boeren verzameld die woensdag naar het Provinciehuis in Assen rijden. Foto: DVHN/Matthijs Sorgdrager

Het is even na half elf woensdagochtend als de zesenhalve meter lange hakselaar van loonbedrijf Fikkert het pleintje voor het Drentse provinciehuis opdraait. Pronkstuk van een gelegenheidscolonne. Met een brede grijns stapt Sieta van Keimpema uit de cabine van het bijna vier meter hoge landbouwvoertuig.

Ze beklimt al meer dan vijftien jaar de barricaden voor de boeren, maar dit ritje van verzamelplaats Wijster, het erf van Fikkert, naar Assen was toch wel bijzonder.

De banden zijn opgefrist met bandenzwart

Haar chauffeur-voor-de-ochtend had de machine (540 pk) opgepoetst tot een glanzende spiegel, de monsterlijke banden zelfs nog opgefrist met bandenzwart. ,,Hij bedenkt het allemaal zelf, hoor’’, zegt Henk Fikkert over zijn ijverige schoonzoon. Van Keimpema’s echtgenoot, die samen met Fikkert in een bus gekomen is, is maar wat jaloers.

Van Keimpema, uit Nes bij Akkrum, staat niet zomaar met het mooiste materieel vooraan. Ze voert als bestuurder van Farmers Defence Force het woord, gesteund door een paar honderd boeren die op hun trekkers uit Friesland, Groningen en alle hoeken van Drenthe naar het provinciehuis zijn gekomen. Gemoedelijke sfeer, muziek en broodjes worst en hamburger.

Maar onder het oppervlak zit nog al die boosheid, die er al minstens twee jaar zit. Over nieuwe stikstofmaatregelen en Den Haag. Over supermarktbazen. Over stapels met de-boerensector-moet-kleiner-rapporten. Over hoge eisen en lage inkomsten.

‘We willen mét jullie praten’

,,Goed dat jullie hier zijn’’, horen ze commissaris van de Koning Jetta Klijnsma zeggen. ,,We willen altijd mét jullie praten, niet óver jullie’’, voegt landbouwgedeputeerde Henk Jumelet daar aan toe.

Ja, boeren zijn altijd welkom bij de politiek bestuurders van Drenthe. Bij aanvang van de stikstofprotesten op 1 oktober 2019 en ook vandaag. Koffie, koek, een glimlach en een luisterend oor. ,,Wat ik toch ook wel prettig vind, is dat de boeren zeggen dat deze actie niet tegen ons is, maar tegen landelijk stikstofbeleid’’, zegt Jumelet halverwege de middag.

Maar al dat demonstreren moet wel een keer wat opleveren. Dat is wat Van Keimpema de afgelopen maanden van haar achterban te horen heeft gekregen.

Wat ze op de stoep van het provinciehuis uit de doeken doet is de nieuwe koers die de boerenorganisatie, bekend geworden als harde actiegroep, gaat varen. De oorlogsretoriek lijkt verleden tijd. Een nieuwe koers moet leiden naar een weg uit de stikstofcrisis. Door stikstofuitstoot ‘het probleem van heel Nederland’ te maken.

Het juridische begin van de ellende

FDF wil dat provincies handhavend gaan optreden bij bedrijven die dichtbij beschermde Natura2000-gebieden gevestigd zijn en geen natuurbeschermingsvergunning hebben, maar die vergunning wel zouden moeten hebben, nadat in mei 2019 de Raad van State het op dat moment geldende beleid van tafel veegde. Zeg maar, het juridische begin van de ellende.

Het is een vondst die is geïnspireerd, nota bene, op de werkwijze van milieuorganisatie MOB, die het stikstofbeleid succesvol ontmantelde en bovendien wees op het ontbreken van dergelijke vergunningen bij luchthavens.

In deze video legt DVHN-verslaggever Arnoud Bodde uit waarom de boeren woensdag in Assen demonstreren:

 

De Wet openbaarheid van bestuur

Bij de provincie moeten ze weten welke bedrijven welke vergunningen moeten hebben, maar die informatie leggen ze niet meteen bij de koffie en de koek op tafel. Farmers Defence Force - dat vermoedt dat de distributiecentra van de Jumbo in onder meer Beilen en Gieten in ieder geval in overtreding zijn - moet maar een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur.

Jumelet geeft wel een waarschuwing af. De materie is ingewikkelder dan de boeren doen voorkomen. Aan de natuurbeschermingsvergunningen kleven complexe berekeningen. ,,En we gaan wel uit van rechtsgelijkheid, dus als we bij distributiecentra zonder vergunning moeten handhaven, moeten we dat ook bij boerenbedrijven.’’

In de bus terug van Assen naar Wijster, via het distributiecentrum van de Jumbo in Beilen, vertelt Van Keimpema dat FDF die werkwijze van de provincie met vertrouwen tegemoet ziet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu