Boeren hangen 200 vlaggen op rond Annen en Zuidlaren als noodkreet. 'Ik ben van plan om te emigreren'

Zo’n 35 boeren rond Annen en Zuidlaren hebben dinsdagavond 200 omgekeerde vlaggen opgehangen op verschillende wegen bij hun woonplaatsen. Het doel: de dorpen wakker schudden. Dat vertelt Ronald Smit (23) uit Annen Hij werkt bij een melkveebedrijf en doet een agrarische opleiding.

Boeren hangen vlaggen op rond Zuidlaren en Annen.

Boeren hangen vlaggen op rond Zuidlaren en Annen. Foto: eigen beeld

We kennen de omgekeerde vlag al een tijdje, waarom hangen jullie ‘m in de omgeving op?

„We willen goed in de omgeving uitleggen: als wij wegvallen, valt voor jullie ook veel lokale werkgelegenheid weg. Ze zullen merken dat de bewoonbaarheid van de dorpen afneemt. We kunnen met deze actie niks veranderen aan de meningen van bepaalde groepen of aan het beleid in Den Haag. We kunnen wel aan onze buurtgenoten laten zien hoe belangrijk het platteland voor hen is.”

Maken jullie met de vlaggen overal langs de openbare weg de omgeving niet onveilig?

„We hangen de vlaggen aan reclameborden en lantaarnpalen. Niet-belangrijke plekken, geen verkeersborden. We willen op een publieksvriendelijke manier actie voeren en andere weggebruikers niet in de weg zitten. In campagnetijd van de verkiezingen hingen de verkiezingsposters ook overal, trouwens. Wij doen het niet zoveel gekker. En dit gáát echt ergens over: ons bestaansrecht.”

Waarom wachten jullie niet gewoon de stikstofgesprekken af?

„Het gaat niet alleen om stikstof. Er is onduidelijkheid over de derogatieregels (mestregels) vanuit de Europese Unie. En we zijn het fosfaatverhaal van drie jaar geleden ook nog niet vergeten. De spelregels worden tijdens het spel veranderd. Geef ons een termijnplan van dertig jaar. We hebben eigenlijk geen hoop meer.

Nieuws

menu