Boerenrock kan het niet meer af met vrijwilligers: 2 vacatures

De limo van Boerenrock is verkocht. Foto: Archief DvhN

Het Boerenrockfestival kan het niet meer rooien met louter vrijwilligers. De organisatie zet in op professionalisering door 2 vacatures te openen. ,,Wij lopen op onze tenen. Het is tijd dat wij worden ontlast”, zegt René Boiten.

Jaar in jaar uit breekt de Gekste Cross van het Noorden toeschouwersrecords. Afgelopen zomer genoten 43.000 mensen in Drouwenermond van de vierdaagse cocktail van knotsgek crossvertier, live muziek en kermis. Vooral dankzij de inzet van honderden vrijwilligers van naburige sportverenigingen kon alles in goede banen worden geleid. Als dank voor hun inzet spekte de Boerenrockorganisatie de clubkas. ,,Die samenwerking met sportverenigingen is ons super bevallen. Het was weer een feest om in te lijsten.”

Gestabiliseerde groei

Voor 2020 zet het Boerenrockfestival in op wat Boiten uitdrukt als ‘gestabiliseerde groei’. ,,Er zit nog voldoende rek in om ons te ontwikkelen als we ons focussen op de dagen dat het nu wat rustiger is. Op vrijdag maar ook zaterdag kunnen we nog meer dagbezoekers trekken. Volgend jaar willen we de camping met nog eens 500 plaatsen uitbreiden.”

Het gestaalde kader van de organisatie dat nu nog uit louter vrijwilligers bestaat, loopt tegen zijn grenzen aan. Met de inzet van 2 betaalde krachten hopen Boiten cum suis qua professionalisering een slag te maken: een evenement planner en een medewerker marketing en media. ,,Het liefst willen we 2 medewerkers uit eigen regio bij wie Boerenrockbloed door de aderen stroomt. De één moet helpen alles zo goed mogelijk op papier te zetten, zoals een roadmap van het festival. De ander zal zich vooral bezighouden met updaten van de website en onderhouden van contacten met sponsors. Het zijn functies voor zo’n 20 uur in de week over een periode van minstens een half jaar. Als wij die standaard dingen niet meer op ons bordje krijgen, kunnen wij ons richten op creativiteit en het nog mooier maken van het evenement.”

Grens van 100.000?

Waar gaat dat heen met Boerenrock? Die vraag houdt inmiddels ook de politieke gemoederen in Borger-Odoorn bezig. GroenLinks deelde in een brief tegelijkertijd haar trots en zorgen met het college. De fractie zinspeelde zelfs al op de mogelijkheid dat binnen enkele jaren de 100.000 grens wordt gepasseerd en daarmee de Zwarte Cross in Lichtenvoorde naar de kroon steekt. Het gemeentebestuur verklaarde daarop dat een feest van een dergelijke omvang in Drouwenermond niet mogelijk is omdat de gemeente er niet op is toegerust.

Wat de vraag weer doet rijzen: heeft Boerenrock al stiekem nagedacht met het festival te verhuizen? Nee, zegt Boiten. ,,Het is bijzonder dat een klein dorp als Drouwenermond zo’n groot evenement organiseert en dat willen we graag zo houden.” Bovendien: het feit dat Borger-Odoorn er momenteel niet op is toegerust wil nog niet zeggen dat het gemeentebestuur op termijn zo’n megafeest met 100.000 bezoekers bij voorbaat uitsluit. Burgemeester Jan Seton: ,,Het is een kwestie van samen mee- en opgroeien. Nu kunnen de landbouwwegen rond het festivalterrein de toevoer nauwelijks verwerken. Je zou ze kunnen verbreden. Het gaat om randvoorwaarden als veiligheid en verkeer.”

Limo verkocht

Geloof het of niet: zelfs een explosief groeiende organisatie als Boerenrock ontkomt niet aan krimp. Want? De king size limousine is verkocht. Twee Boerenrockfans van het eerste uur waren er als de kippen bij om de Amerikaan, die jarenlang dienstdeed als rijdende reclamezuil voor het festival, te kopen. ,,Binnen een half uur nadat we via Facebook bekend hadden gemaakt dat we de limo wilden verkopen, was het gepiept. Twee fans uit Stadskanaal en Sappemeer kochten ‘m ongezien, zonder proefrit. Wij hebben er jaren mee gedaan, maar het was best wel een kostenplaatje en we maakten er zelf weinig gebruik van. We zijn toe aan iets nieuws.”

Nieuws

Meest gelezen

menu