Boerin Agnes wint Drentse Vrouw in de Media Award: 'Motivatie om het eerlijke verhaal te blijven vertellen'

Boerin Agnes Lensing-Van de Ven uit Gasselternijveen wint de Drentse Vrouw in de Media Award. De prijs voor de vrouw die zich het afgelopen jaar het beste in de media heeft geprofileerd werd eerder gewonnen door pluimveehouder Nicky Corts en boswachter Pauline Arends.

Voor de prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, waren ook arts Nour Saadi uit Emmen en boerin Eline Vedder uit Ruinerwold genomineerd. Agnes Lensing-Van de Ven sleepte met 18 procent van de stemmen de prijs in de wacht. De stemmers zien haar als een goede promotor van het boerenleven, die burgers via de media een goed beeld geeft van de problemen in de veehouderij.

Onze Boerderij

,,Een grote eer”, vindt de boerin uit Gasselternijveen, die de titel allerminst verwachtte. ,,Ik dacht dat Eline Vedder zou winnen. Zij zit overal bij, heeft zo’n groot netwerk. Mijn optredens zijn allemaal eenlingacties.”

Daarmee bedoelt ze dat er geen gecoördineerde bedoeling zit achter de media-aandacht van afgelopen jaar. Dat begon met de uitzending van Onze Boerderij, het programma van Boer Zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers. Televisiekijkend Nederland zag een openhartige Agnes vertellen over hoe de fosfaatwet het boerenbedrijf van Agnes en man Albert dreigt te nekken.

Theatertour

Daarna volgde een korte theatertour met professor Peter Peters, Boerin vond professor . Hoewel de kaartverkoop tegenviel smaakte het naar meer. ,,Ik vind deze prijs een grote eer. Afgelopen jaar heb ik het eerlijke verhaal verteld. Dat blijkt goed te zijn aangeslagen. Het is niet dat ik het voor zo’n prijs doe, maar het geeft wel extra motivatie om door te gaan.”

De Vrouw in de Media Award wordt in alle provincies uitgereikt. Behalve Lensing-Van de Ven en Vedder waren nog drie vrouwelijke boeren genomineerd. Vorig jaar ging de Drentse prijs naar pluimveehouder Nicky Corts uit Havelte.

,,Ik denk dat dat komt doordat boeren steeds meer contact zoeken met burgers. Er is een groep oproerkraaiers al jaren ontzettend negatief over de agrarische sector. Maar er zijn ook steeds meer mensen geïnteresseerd in waar hun eten vandaan komt, die veel waardering hebben voor wat wij doen.”

Titel heeft reden

De theatertour is nog maar pas achter de rug, maar ondertussen is Lensing-Van de Ven begonnen met het schrijven van columns voor een agrarische website. ,,De eerste is net klaar, het is de bedoeling dat er maandelijks twee of drie komen.”

De laatste tijd stond het werk op een wat lager pitje. ,,Iets met een zwangerschap", lacht de Gasselternijveense. Een week geleden werd het derde kindje van Agnes en Albert geboren. Maaike, heet ze. Ze maakt het goed.

Derde kindje

Daarnaast wordt thuis in Gasselternijveen hard gewerkt aan het klaarmaken van een vergaderlocatie, waar de boerin vanaf komend voorjaar groepen wil ontvangen. Hoe ze de titel gaat inzetten? ,,Dat weet ik nog niet, eerlijk gezegd. Het biedt waarschijnlijk wel weer mogelijkheden. Helemaal met Onze Boerderij heb ik gezien dat dingen vaak met reden op je pad komen. Dat zal met deze titel ook wel zo zijn.”

Met het boerenbedrijf en thuis een jong gezin heeft Lensing-Van de Ven het razend druk. ,,Ik wil de komende tijd nadenken over wat ik precies wil en hoe ik dat ga doen. Er zijn een hoop puzzelstukjes, maar de puzzel is nog niet compleet.”

Nieuws

Meest gelezen

menu