Boerin Annemiek breekt tijdens Expeditie Robinson. 'Ze kunnen ons niet op een rots gooien waar niks te eten is'

We moeten dit seizoen nog steeds even wennen aan de nieuwe opzet met drie kampen: kamp Noord, kamp Zuid en een kamp met oud-deelnemers. Dat zijn bij elkaar 26 deelnemers. Maar ook 26 magen om te voeden. Honger ligt op de loer in het koude, rotsige Kroatië. Boerin Annemiek Koekoek uit Tynaarlo krijgt er kortsluiting van in haar hoofd.

Boerin Annemiek heeft het even niet meer op het rotsachtige eiland van Expeditie Robinson.

Boerin Annemiek heeft het even niet meer op het rotsachtige eiland van Expeditie Robinson. Foto: RTL

Uren heeft ze gelopen. Ze treft niks dan steen. Niets wil hier groeien, planten kunnen hier geen wortel schieten. „Als ik dit had geweten had ik me niet opgegeven”, roept ze vertwijfeld. De tranen stromen over haar wangen.

In haar hoofd zag ze zichzelf natuurlijk een lekker banaantje eten onder een Filipijnse bananenboom toen ze de formulieren invulde. Beetje lurken aan een kokosnoot. Dit is andere koek. Het ziet er tropisch uit met dat blauwe water, maar is er ijskoud en het regent er veel. Ook John de Bever heeft alleen geoefend met kokosnoten openen. Die zijn nergens te bekennen.

Eten

Het niet kunnen vinden van eten, het ontbreken van eetbare planten is voor alle drie de kampen een probleem. Tv-kok Sandra Ysbrandi kan toveren en had zich verheugd op alles wat ze zou kunnen doen met eetbare planten, maar de werkelijkheid is dat de Kroatische eilanden bar weinig vegetatie hebben.

Dus moet ze het doen met wat er voorhanden is in het maanlandschap. Meel en rijst uit de kist, en uit de omgeving slechts een beetje zeekraal en salie. Daar houdt het wel mee op. Alleen Saar Koningsberger heeft een extra prijs gewonnen waardoor ze recht heeft op een pot macaroni en de held in het oud-deelnemerskamp wordt.

Met een beetje geluk worden er in alle kampen wat krabbetjes gevangen op het strand. Eva van de Wijdeven op afvallerseiland eet een rauwe zee-egel tot afschuw van John de Bever: „Doe nou niet meisje, straks ga je nog de pijp uit.”

Obsessie

Het eten wordt een obsessie. Stefano Keizers maakt samen met Yuki Kempees een heel nummer van vissen met een klamboe, maar ze vissen in het ijskoude water achter het net en raken bijna onderkoeld. En dan moeten er ook nog een paar hele zware proeven afgelegd worden.

Het gekonkel is begonnen. Zanger John de Bever gaat van afvallerseiland naar het kamp van de tweedekansers en begint daar een frontale aanval op Rob Geus die volgens John de zwakste schakel is in het geheel omdat hij last heeft van zijn enkel. Hij vergist zich in de band die de groep al heeft opgebouwd zonder hem. En al zijn moeite is voor niks als hij er zelf uit wordt gestemd en de lach van zijn gezicht gaat. Gelukkig mag hij terug naar afvallerseiland naar Eva, die het overigens prima rooit zonder hem.

Eerlijk gezegd zijn we blij dat John de Bever nog even mag blijven. Ondanks dat hij konkelt, is hij een enorme smaakmaker. En dat is tussen al die flauwe ingrediënten toch wel onontbeerlijk. Dat hij vrij doof is en de helft niet verstaat, niet weet wat een klamboe is en waarschijnlijk de slechtste kandidaat ooit is die het waarschijnlijk niet eens zou kunnen overleven in zijn eentje, zelfs nog nooit iets aan de waslijn heeft gehangen (’laat ze het thuis niet zien, dan moet ik het vaker doen’), dat alles maakt hem aandoenlijk. Jammer dat de mannen van Veronica Inside nu al twee weken grappen maken over zijn doofheid. Zo lollig is het niet als je niks meer hoort.

Die andere smaakmaker is Stefano Keizers. Wat een type is dat. Helaas redt hij het niet, maar dat komt door hemzelf. Hij pleit bij de groep om hem weg te stemmen, omdat hij het gevoel heeft dat hij niks bij heeft te dragen nadat hij gefaald heeft bij de proef met een soort groot hamsterrad. Maar hoe hij dat bloemrijk zegt, maakt dat je hem alles vergeeft. Hij was waarschijnlijk vroeger al de jongen die met gym als laatste werd gekozen, maar die door zijn grappen en grollen toch niet gepest werd. Over overlevings-skills gesproken.

Hoogtepunt

Complimenten voor het team van Expeditie Robinson die weer ingenieus de uitgehongerde kandidaten over de kling weten te jagen met bizarre, knap gemaakte Middeleeuwse martelwerktuigen zoals een groot hamsterwiel waar ongeveer iedereen binnen 5 seconden vanaf glijdt. Knap hoe ze in ’the middle of nowhere’ toch telkens weer die stellages in elkaar weten te draaien.

Dieptepunt

Annemiek die breekt als ze bij haar ronde over het eiland alleen een paar ’smaakmakende blaadjes’ vindt. Ze maakt zich druk over het feit dat ze niet genoeg groente eet. Huilend: ’Ze kunnen ons niet op een rots gooien waar niks te eten is’. Normaal gesproken is ze als boer bezig met een jaar vooruit plannen, vertelt ze. Ze wil rijst ’tot de winter’, maar ’er is nog maar voor een week’. Gelukkig hebben ze kokkin Sandra die van een steen nog een hotdog kan maken.

Verrassing

Dat zowel Sieneke van kamp Zuid als Stefano van kamp Noord naar het kamp van de oud-deelnemers mogen. Ook John de Bever is blij dat hij opnieuw niet naar huis hoeft (’ze zien me aankomen’) en dat hij terug mag naar noodgedwongen maatje Eva op afvallers-eiland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu