Bomen moeten wijken voor extra parkeerplaatsen bij drukbezochte Gasselterveld en 't Nije Hemelriek in Drenthe. Is dat niet de omgekeerde wereld?

Staatsbosbeheer kapt 60 bomen bij het razend populaire natuurgebied Gasselterveld in Gasselte om extra parkeerplekken te creëren voor recreanten. Veel mensen op sociale media reageerden vol onbegrip. ,,Bij bomenkap komt altijd emotie kijken”, zegt boswachter Martijn Harms.

Zomerse parkeerdrukte  bij het Gasselterveld.

Zomerse parkeerdrukte bij het Gasselterveld. Foto: archief Harry Tielman

Dag Martijn, er is wat commotie ontstaan.

,,Ik heb het gezien. Weet je wat het is? Bij bomenkap komt altijd emotie kijken. Maar dat is ook de reden waarom we hebben het aangekondigd. We willen niet geheimzinnig doen. We halen 60 bomen weg om de parkeerplaatsen en doorstroom op drukke dagen te optimaliseren. Leuker kunnnen wij het ook niet maken.”

Er worden 60 bomen in een prachtig natuurgebied gekapt ten faveure van parkeerplaatsen. Da’s toch gek?

,,Voor de duidelijkheid: we halen 60 bomen weg op een plek die al een parkeerplaats is. Zo staat het ook in het bestemmingsplan. We offeren geen natuur op, al zal dat voor sommige mensen wel zo voelen. Het Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek vormen een hotspot. We zagen de laatste tijd op warme dagen filevorming ontstaan, omdat auto’s door een hele nare haakse bocht moeten. Maar het is niet zo dat je straks de auto neerzet en het water van ‘t Nije Hemelriek al kunt zien. We pakken alleen de bestaande parkeerplaats aan.”

Zorgen die extra parkeerplaatsen niet voor een aanzuigende werking?

,,Vergeet niet dat we ook naar betaald parkeren gaan. Dat stoot niet alleen een deel van de bezoekers waarschijnlijk af, maar het wordt ook duidelijker wanneer het vol is. We krijgen straks een website waar mensen kunnen zien dat de limiet is bereikt. Op die manier hopen we dat bezoekers denken: dan gaan we ergens anders kijken. We willen het bezoek beter stroomlijnen.”

Geen massatoerisme, dus?

,,Vergis je niet: er komen echt geen honderden parkeerplekken bij. Het gaat hooguit om enkele tientallen extra auto’s die we straks kwijt kunnen. Het is ook niet zo dat we méér bezoekers willen. We willen meer veiligheid en een situatie die minder belastend is voor de natuur.”

,,Voor die bergen afval en verkeersregelaars in de zomer hebben we geen kostendekking. Daarom gaan we naar betaald parkeren en willen we in de toekomst ook ondergrondse vuilcontainers om de capaciteit te vergroten. Zodat mensen ook in de toekomst kunnen wandelen en zwemmen in dit mooie gebied.”

En jullie planten in een ander deel van het gebied nieuwe bomen aan?

,,Waar nu nog geen bos is, gaan we bomen aanplanten. We willen alleen maar meer. Nederland plant bomen. Nu ga ik even reclame maken, hoor.”

Één stap achteruit om er twee vooruit te doen? Zoiets?

,,Klopt. En de start van de werkzaamheden is in zicht. We beginnen met het kappen van de bomen voor 15 maart, omdat het broedseizoen dan officieel begint. We moeten ook rekening houden met mierenhopen en vogelnesten. Echt, we gaan heel zorgvuldig te werk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu