Bomenkap Asserstraat toch hindernis

ROLDE Het kappen van elf monumentale bomen langs de Asserstraat is voor de gemeenteraad van Aa en Hunze een groter probleem dan voor de bewoners van die straat.

B en W van Aa en Hunze dachten er samen met de omwonenden en Dorpsbelangen Rolde wel uit te zijn hoe de gevaarlijke fietsoversteek bij de Koningin Wilhelminalaan over de Asserstraat veiliger zou kunnen. Er is lang gepraat over een ‘voorkeursvariant’ die de verkeersveiligheid het beste zou dienen. Het zou weliswaar met pijn in het hart gepaard moeten gaan met een fikse ingreep in het fraaie bomenbestand ter plekke. Het ging ook wel wat kosten, want de gemeente rekent op 240.000 euro.

Maar wethouder Henk Heijerman mag het huiswek overdoen, want een meerderheid in de gemeenteraad is allerminst overtuigd dat de voorkeursvariant uitgevoerd moet worden. Het mag dan een paar jaar hebben geduurd voordat er in Rolde een redelijke overeenstemming is bereikt, de gemeenteraad wil zich zelf ook graag een mening kunnen vormen over de mogelijkheden.

Het kappen van elf waardevolle bomen is daarbij het grootste struikelblok. Juist de -zo wist D66-raadslid Arie Fonk - meest schilderachtige en authentieke plek van Rolde moet niet zomaar worden geofferd voor een fietsoversteek zonder dat de alternatieven ook beoordeeld kunnen worden. Eigenlijk had alleen Combinatie Gemeentebelangen - de partij van Heijerman - geen enkel probleem met het voorstel. Alle andere fracties in de gemeenteraad willen een beter onderbouwd voorstel zien en dan liefst eentje dat minder bomen kost.

De verkeerscommissie Asserstraat had tijdens de vergadering van de raadscommissie leefbaarheid nog wel zo onderstreept hoe lastig het was geweest om een goed plan te maken en hoe blij de straat is dat er nu eindelijk zicht is op een oplossing. Maar na de discussie in die raadscommissie moet worden betwijfeld of de zo gewenste vaart achter de uitvoering van dat plan wel gaat lukken.

Ook het idee van B en W om de bomenkap versneld te regelen zonder het bestemmingsplan te hoeven wijzigen kreeg stevige kritiek. Omdat het om waardevolle bomen gaat moet het bestemmingsplan eigenlijk worden aangepast, maar als de raad dat niet erg zou vinden kan dat ook wel anders. Een groot deel van de raad vindt dat echter wél erg. Het ontneemt namelijk de inwoners van Aa en Hunze het recht om bezwaar te maken tegen het schrappen van de waardevolle status van bomen en een heel andere inrichting van de entree van Rolde.

De wethouder zegde toe met een voorstel te komen waarin de gemeenteraad wat te kiezen heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu