Boodschappen doen in Duitsland wordt nóg goedkoper door verlaging btw-tarief

Boodschappen doen in Duitsland in coronatijd. Foto: ANP

Boodschappen doen in Duitsland wordt nóg goedkoper nu de Duitsers het btw-tarief verlagen. Dat zal ertoe leiden dat ook Drenten en Groningers vaker over de grens gaan winkelen.

Om de economie in de coronacrisis te stimuleren heeft Duitsland een pakket maatregelen genomen met een waarde van 130 miljard. Zo wordt het btw-tarief tijdelijk verlaagd van 19 naar 16 procent. 

De btw op verse groente en fruit daalt van 7 naar 5 procent. De dalende omzetbelasting moet tot goedkopere producten leiden, zodat Duitsers geld blijven uitgeven.

Vaker over de grens winkelen

Natuurlijk zullen Nederlanders door de prijsverlagingen vaker over de grens gaan winkelen, zegt emeritus hoogleraar regionale en stedelijke economie Frans Boekema, verbonden aan de Radboud Universiteit en Tilburg University. 

,,Vergelijk het maar met de benzineprijzen. Consumenten zijn prijsvolgers en zullen daar op reageren. Dat is natuurlijk ook precies de doelstelling van de btw-verlaging.”

Dagelijkse boodschappen

De grote Duitse supermarktketens hebben laten weten de korting vanaf 1 juli door te bereken aan de klanten. Veel dagelijkse boodschappen zijn nu al goedkoper in Duitsland en dat verschil wordt vanaf komende maand dus alleen maar groter.

Een boodschappentripje naar Duitsland is voor inwoners van Drenthe en Groningers die relatief dichtbij de grens wonen al een gewoonte. Veel van hen gooien voor of na een bezoek aan de supermarkt ook meteen de tank vol. Ook brandstof is in Duitsland goedkoper dan in Nederland.

Nieuws

Meest gelezen

menu