Boostercampagne tegen corona komt op stoom. Zo doet Nederland het in Europa (en zo doen Drenthe en Groningen het)

Op dit moment kan iedereen van 60 jaar en ouder een boosterprik krijgen. Daarna volgen de jongere leeftijdsgroepen. Eind januari moet de boostercampagne zijn afgerond. Foto: ANP/Remko de Waal

De boostercampagne tegen corona is in Nederland laat op gang gekomen.

Inmiddels zitten we in een stroomversnelling, maar binnen Europa bungelen we nog altijd onderaan.

Nederland maakt een inhaalslag

Aanvankelijk zou de boostercampagne maanden gaan duren, maar deze week besloot minister Hugo de Jonge tot een versnelling. Iedereen van 18 jaar en ouder kan uiterlijk in januari een boosterprik krijgen. De GGD opent her en der nieuwe, grote priklocaties en trekt duizenden extra mensen aan om de megaklus te kunnen klaren.

Ruim 770.000 boosterprikken in Drenthe en Groningen

In Drenthe wonen ruim 400.000 mensen van 18 jaar en ouder. In Groningen zijn dat er ruim 485.000. De GGD in beide provincies zegt klaar te zijn om al deze mensen een booster te geven.

De werkelijke aantallen liggen naar verwachting lager, want niet iedereen wil een boostervaccinatie. Volgens een peiling van het RIVM slaat zo’n 13 procent van de volledige gevaccineerden de boosterprik af.

Maar dan nog blijven er in Drenthe en Groningen zo’n 770.000 mensen over die wel gevaccineerd moeten worden. Een enorm klus, die duizenden prikken per dag vereist. De GGD Drenthe zegt volgende week zo’n 45.000 boosters te kunnen zetten, de GGD Groningen schaalt op naar meer dan 60.000 prikken per week.

Wil je een boosterprik? Dat kan online (bellen heeft geen zin)

De GGD in Drenthe en Groningen boostert uitsluitend op afspraak. Ben je 60 jaar of ouder? Dan kun je jouw afspraak online maken op deze website van de Rijksoverheid.

Bel niet met de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn, want die is overbelast. Bellen met de GGD heeft ook geen zin, want die kan sowieso geen boosterafspraken inplannen. Alles gaat via een landelijk systeem.

In dit artikel lees je precies hoe en wanneer je een afspraak kunt maken voor een boosterprik.

Nieuws

menu