Bootjevaren in Ter Borch is niet zo fijn meer: gemeente gaat riet kappen

In de Rietwijk groeit riet, dat is logisch. Toch gaat de gemeente Tynaarlo het riet kappen. Foto gemeente Tynaarlo

De Rietwijk in Ter Borch bij Eelderwolde doet zijn naam alle eer aan. Toch laat de gemeente Tynaarlo er binnenkort het riet in de watergangen kappen, zo kondigt zij via Facebook aan.

Het nieuwbouwwijkje wordt gebouwd op schiereilanden en dus omgeven door watergangen. „Bijna iedereen maakt een aanlegsteiger aan de achterkant van zijn tuin”, vertelt voorzitter Marcel Dol van bewonersvereniging Ter Borch. „Ideaal om vanuit je tuin te gaan bootjevaren.”

Uitbundige rietgroei bemoeilijkt het varen

Maar de gemeente heeft nog niet een goed ritme voor het onderhoud, vervolgt Dol. Het riet is er de afgelopen jaren dan ook flink gegroeid en dat bemoeilijkt het varen. „Het leidde tot klachten van bewoners”, zegt Dol. De gemeente Tynaarlo zegt nu komend najaar of komend voorjaar het riet te laten verwijderen met een harkboot. Wanneer precies is afhankelijk van de planning van de aannemer.

„Een goede actie”, reageert Dol. „Het is wel de bedoeling dat ze een van de watergangen ongemoeid laten. Want het is de bedoeling dat een deel van de wijk ruig blijft, zodat er een natuurlijke overgang blijft met de natuur. We zijn tenslotte ook een groene wijk.”

De gemeente laat weten dat de watergangen alleen geschikt zijn voor niet-gemotoriseerde vaartuigen als kano’s en roeibootjes. Het is niet aangemerkt als zwemwater, in de zin dat de gemeente de kwaliteit van het water niet laat controleren en dat de inrichting en het onderhoud niet op zwemmen zijn ingericht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu