Bordjes voor regels in natuurgebieden in Drenthe worden besmeurd (of zelfs 'keurig' afgelakt): 'Mensen gaan ver om maar hun gang te kunnen gaan'

Op het natuurgebied Exloërkijl is deze week een bordje met leefregels van Het Drentse Landschap beklad. En dat is niet voor het eerst. Deze keer werd het plakkaat zelfs ‘keurig’ afgelakt. „Mensen gaan ver om maar hun gang te kunnen gaan”, verzucht woordvoerder Paulien Zomer.

Links zie je hoe het bordje op de Exloërkijl in eerste instantie werd besmeurd. Rechts hoe het na vervanging wederom is bewerkt. Foto: Drents Landschap

Links zie je hoe het bordje op de Exloërkijl in eerste instantie werd besmeurd. Rechts hoe het na vervanging wederom is bewerkt. Foto: Drents Landschap

De mond van de beheerder van het natuurgebied, in de buurt van Exloo en Tweede Exloërmond, viel open toen hij zag wat onverlaten met het bordje hadden gedaan, vertelt Zomer. „Het was helemaal grijs geverfd. We hadden dat bordje notabene net vervangen.” Het was een paar weken geleden ook al besmeurd met witte verf, waardoor de leefregels van het gebied onleesbaar waren.

Het Drentse Landschap plaats de bordjes om de natuur te behouden zoals hij is, zegt Zomer. Zo wordt recreanten gevraagd om op bepaalde delen niet te fietsen of het gebied niet met gemotoriseerd verkeer te betreden. Door de tekst onleesbaar te maken, denken mensen dat de regels niet gelden, meent ze.

Ze vergelijkt de tactiek van de bekladders met die van heel jonge kinderen die verstoppertje spelen: „Die doen de handen voor de ogen en denken: ‘Als ik niemand kan zien, zien zij mij ook niet’. Maar zo werkt het natuurlijk niet met die bordjes. Die regels gelden gewoon, alleen ziet niemand ze nu.”

‘Natuurgebied kán worden afgesloten’

Dat die regels niet meer gelezen kunnen worden, is gevaarlijk, zegt Zomer. „Kijk, zo’n bordje vervang je voor een paar tientjes. Maar als mensen daardoor wel met een crossmotor of een jeep, om maar iets te noemen, een natuurgebied in rijden, is de schade natuurlijk groot. En die vandalen moeten begrijpen dat de natuur niet van hén is, maar van ons. Wij stellen het, met alle liefde, ter beschikking aan iedereen. Maar, als het zo door blijft gaan, kunnen we besluiten een bepaald gebied te sluiten.”

De terreinbeheerders vallen van de ene verbazing in de andere, vertelt Zomer. „We hebben onlangs extra geld gekregen van de provincie voor de inzet van extra boa’s, maar het lijkt wel of het zorgt voor alleen maar vreemdere acties.” Linten worden doorgeknipt, informatieborden worden gesloopt of, net als de regelsbordjes, onleesbaar gemaakt. Zomer: „Soms denk je echt: ‘Mensen, kom op nou!’, want waar gaat het toch om? Dat iedereen plezier heeft in de natuur, maar dat gaat soms nou eenmaal gepaard met regels...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu