Borger-Odoorn eist twee ton subsidie terug van Stichting Peuterwerk

Foto: ANP Foto: "Lex van Lieshout"

De gemeente Borger-Odoorn eist ruim twee ton subsidie terug van Stichting Peuterwerk. Het aantal kinderen dat gebruik maakte van de opvang over 2019 bleek minder dan van tevoren opgegeven, stelt wethouder Albert Trip.

Van de ongeveer verstrekte vier ton moet daarom de helft terug.

Stichting Peuterwerk en Kinderopvang Noord-Nederland, beide onderdeel van Tinten Welzijnsgroep, verzorgden beide tot deze zomer de peuter- en kinderopvang op tien locaties in de gemeente Borger-Odoorn. Rond die tijd sloot Tinten de deuren van alle vestigingen omdat het financieel niet langer uit kon. De toegenomen concurrentie was een van de voornaamste oorzaken, liet Tinten toen weten. De kwestie over de vorig jaar vergeven subsidie moet echter nog worden afgehandeld, aldus Trip.

,,Van het aantal kinderen waar Peuterwerk van uitging, bleek uiteindelijk een derde minder te zijn. Een geval van overdreven optimisme.” Tinten klopte vorig jaar al aan bij de gemeente vanwege de financiën. De gemeente heeft toen nog wat extra geld op tafel gezet, maar dat mocht niet meer baten. Voor de zomer trok Tinten de stekker uit alle locaties.

Aangepaste wetgeving

Trip denkt dat de in 2018 aangepaste wetgeving rondom kinderopvang en peuterspeelzaalwerk hier ook een rol in heeft gespeeld. In dat jaar werden peuterspeelzalen omgezet naar kinderdagverblijven. Het gevolg was dat een grotere groep ouders recht kreeg op kinderopvangtoeslag en de gemeente minder subsidie hoefde te pompen in voorschools aanbod. In dat geval moet een stichting dus een tandje bij zetten om ouders en kinderen aan te trekken.

Ondernemerschap

Trip: ,,Het vergt meer ondernemerschap en een commerciëlere houding van de opvangorganisaties.” De concurrentie deed zich ook gelden in de gemeente en dit zal gevolgen hebben gehad voor Peuterwerk, aldus Trip. Ook waren er meningsverschillen tussen gemeente en stichting over de vergoeding van de uren.

Woordvoerder Tess Klooster van Tinten laat weten dat er volop overleg is met de gemeente over de overdracht van de tien met sluiting bedreigde locaties. ,,De gesprekken verlopen constructief en positief. We verwachten er samen goed uit te komen. Zolang dat overleg loopt, doen wij hier geen inhoudelijke uitspraken over.”

Nieuws

Meest gelezen

menu