Beweegcoaches in Borger-Odoorn maken filmpjes van trucjes met wc-rollen en wasknijpers en de kinderen vinden het 'vet leuk'

Stefan Kiestra jongleert met een wc-rol. Eigen foto

Hoe geef je gymlessen met wc-rollen, wasknijpers en een wasmand? Zes beweegcoaches in Borger-Odoorn laten het dagelijks zien. Ze doen de gekste kunstjes. Steeds meer kinderen vinden het ‘vet leuk’ en apen hen na.

De grappige instructiefilmpjes van Stay at Home Challenge werken aanstekelijk. ,,Ons bereik groeit gestaag en we krijgen leuke reacties van de kinderen”, zegt Stefan Kiestra. Hij is een van de zes sport- en onderwijscoaches in de gemeente Borger-Odoorn, maar werkt al een paar weken vanuit huis in Groningen. Normaliter zijn 4 basisscholen in Nieuw-Buinen zijn belangrijkste werkdomein.

Daarnaast zet hij zich in voor Cool 2 be fit , een project om kinderen met overgewicht meer in beweging te krijgen en te stimuleren tot een gezondere leefstijl met meer beweging. Juist in de Veenkoloniën, waar overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten bovenmatig voorkomen, zijn dergelijke programma’s van vitaal belang.

Twaalf kinderen uit groep 6

,,In januari waren we net gestart met een nieuwe lichting van zo’n twaalf kinderen uit groep 6. Een screening door de hele gemeente ging er aan vooraf. Aan de hand van een fitheidstest en een BMI-meting, die de verhouding tussen lengte, leeftijd en gewicht uitdrukt in een cijfer, zijn kinderen geselecteerd. Daarna vragen we of we thuis langs mogen komen om het er samen met de ouders over te hebben. Het eerste half jaar trainen de kinderen twee keer per week in 2e Exloërmond. Dat is door de corona-uitbraak nu niet meer mogelijk, maar de coördinator belt geregeld met de ouders en we doen ons best om er online een mouw aan te passen.”

‘Leuke challenge, meester Stefan’

Extra stimulans zijn de filmpjes van Stay at Home Challenge op Facebook. Vanaf dag 1 dat de basisscholen de deuren sloten, doken Kiestra en co in het gat. ,,We hebben een groot bereik op onze Facebook-pagina Gezonde leefstijl Borger-Odoorn. Ik krijg reacties als ‘Hé, leuke challenge meester Stefan, ik heb het gedaan.’

In het aantal weergaven zit een redelijk stijgende lijn. We zouden het voorlopig 16 dagen doen maar gaan er in ieder geval nog een paar weken mee door. Via Facetime wisselen we dagelijks ideeën uit voor nieuwe filmpjes. Daarnaast hebben we een heel netwerk achter de hand van collega’s die dit soort filmpjes maken om inspiratie op te doen. Beter goed gejat dan slecht bedacht.”

WC-rollen

Een video van voetballer Matthijs de Ligt, die in zijn keuken een wc-rol als alternatief gebruikt voor het balletje hooghouden, vormde een dankbare inspiratiebron voor een paar filmpjes. ,,Zo mikte mijn collega Daniël Kröder op de grond liggend een torentje wc-rollen een voor een tussen de voeten geklemd achterwaarts in een wasmand en ik heb zelf ook een paar filmpjes met wc-rollen gemaakt. Zo speelden we op een ludieke manier in op de hype dat iedereen wc-papier ging inslaan.”

Nieuws

Meest gelezen

menu