Borger-Odoorn overweegt gratis ophalen gft afval en lokale inzamelingspunten voor huisvuil

De gemeente Borger-Odoorn wil de stroom restafval de komende jaren verder indammen. Foto: MM Vuilnis

De coronacrisis heeft zijn effect gehad op de huiscontainers in de gemeente Borger-Odoorn. De afvalbakken puilden in de afgelopen maanden steeds meer uit.

Voor de crisis lag het gemiddelde op 96 kilo per persoon, inmiddels is dat gestegen naar rond de 130, laat wethouder Freek Buijtelaar weten.

Het gevreesde virus zorgde de afgelopen maanden voor een grotere afvalberg, zegt Buijtelaar. ,,Mensen hadden meer tijd om handen om te gaan klussen of om op of rond het huis de boel te gaan opruimen.” Het was de bedoeling om het aandeel grijs dit jaar naar 100 kilo per persoon terug te schroeven, maar dat wordt moeilijk, denkt de wethouder.

Borger-Odoorn is een zogenoemde diftar-gemeente, wat staat voor gedifferentieerde tarieven. Naast de reguliere afvalstofheffingen, betalen mensen een extra tarief voor hun grijze afval. In Borger-Odoorn is dat 3 euro per lediging. Door het huisvuil zo strikt mogelijk te scheiden, hoeft er minder in de grijze bak worden gemikt. Hetgeen weer voordelig uitpakt voor de eigen portemonnee.

Want zaken zoals papier, glas, groente- fruit- en tuinafval zijn herbruikbaar, terwijl de inhoud van de grijze container de vuilverbrander in gaat. Dat laatste kost de gemeente geld. Wel zo’n 265 euro per ton, rekent Buijtelaar voor.

Binnen de perken

Borger-Odoorn heeft nog altijd de doelstelling om in 2025 op maximaal 30 kilo per persoon te zitten qua afval. De gemeenteraad krijgt deze maand nog enkele keuzes voorgeschoteld om dat doel te bereiken. Door onder meer het gratis ophalen van gft-afval (ligt nu nog op 0,05 cent de kilo). Dit moet helpen voorkomen dat mensen een mogelijk overschot aan groen afval in de grijze container kieperen. Zo blijft het aandeel restafval binnen de perken, aldus Buijtelaar. ,,De gemeente Tynaarlo heeft hier al goede resultaten mee geboekt.”

Punt is wel dat het aanbod voor de gemeente verdubbelt van 2000 ton naar 4000 ton gft. De extra kosten die dit met zich meebrengt, worden verhaald via het vastrecht. Dit is een vast bedrag dat iedereen betaalt, ook als er geen afval wordt aangeboden.

Vijf tot tien ondergrondse containers

Een ander idee is om te beginnen aan een proef met omgekeerd verzamelen. In plaats dat afval wordt opgehaald, brengen mensen het naar een verzamelpunt. Er moet nog onderzocht worden welke dorpen hier aan mee willen werken. Het idee is om verspreid over de gemeente tussen de vijf en tien ondergrondse containers te plaatsen. De proef kan in dat geval een tot twee jaar lopen.

Ook is het een optie om volledig over te gaan op omgekeerd inzamelen in combinatie met de diftar tarieven. In dat geval moeten er tussen de 50 en 100 ondergrondse containers komen. De kosten kunnen hiervoor oplopen tot een miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu