Borger-Odoorn start proef met voorschool

FOTO ARCHIEF DVHN // ANP ANP

Een brugklas naar de basisschool. Waar peuters spelend leren. Dat is de voorschool. Borger-Odoorn maakt er werk van.

Op drie plekken in de gemeente wordt de peuterspeelzaal ingericht als voorschool. Slaagt het experiment, dan wordt het uitgerold over de hele gemeente. De drie schoolbesturen OPO, Conod en Primenius, die verantwoordelijk zijn voor basisonderwijs op zestien scholen in de gemeente, werken samen met welzijnsorganisatie Andes aan het project. Wethouder Albert Trip (D66) is blij met het initiatief: ,,Nu ga je kort voor je vier wordt naar de basisschool. Dat is een keiharde grens, maar zou soepeler moeten kunnen. Elke peuter moet zich spelend kunnen ontwikkelen.''

Valse start

Zo'n voorschool kan kinderen net dat kleine zetje meegeven om te voorkomen dat ze een valse start maken op de basisschool vanwege een taal- of ontwikkelingsachterstand. Een stuurgroep gaat nu kijken op welke drie plekken de proef gestalte gaat krijgen. ,,In Valthermond is momenteel geen kinder- of peuteropvang. Ik zou me kunnen voorstellen dat daar zo'n experiment wordt ingericht'', zegt Trip. Voor de proeven worden leerkrachten van basisscholen ingezet. De lesprogramma's variëren van twee dagdelen per week voor de jongste categorie tot vier dagdelen voor de oudste groep. In het schooljaar 2017-2018 moet het project over de hele gemeente worden uitgerold.

Borger-Odoorn volgt hiermee het voorbeeld van Emmen. Dat gaf een jaar geleden al het startsein voor een soortgelijk project.

Nieuws

Meest gelezen

menu