Borger heeft de beste ijssalon van Drenthe: 'Niets is te gek bij ijs maken, maar het moet wel lekker zijn'

Eigenaar Vincent van Looijengoed van La Dolce, tweede van rechts. Foto: Erik Peek Fotografie Airvideo.nl

Ze hebben dit jaar nog geen bolletje ijs verkocht, maar niettemin is La Dolce in Borger uitgeroepen tot de beste ijssalon van Drenthe. Dat bleek maandag tijdens de uitreiking van de Nederlandse Horeca Prijzen in Aalsmeer. Een kroon op het werk van ijsmeester Marco Collu en eigenaar Vincent van Looijengoed.

Hallo Vincent, van harte gefeliciteerd! Jullie hadden natuurlijk niet verwacht de eerste prijs mee naar huis te nemen, of wel?

„Nee, eigenlijk niet. Normaal ben ik helemaal niet bezig met dat soort verkiezingen. Tot een paar weken geleden, toen we een tussenstand lazen en we op de derde plek stonden. Dan begint het wel te borrelen.”

Wat was jullie eindcijfer?

„Een 9,5. Op basis van ruim tweehonderd stemmen van klanten. Die hebben onze ijssalon sinds oktober beoordeeld op prijs, kwaliteit en klantvriendelijkheid. Er is verder geen vakjury aan te pas gekomen. Dit is puur een publieksprijs.”

Is de concurrentie van ijssalons groot in Drenthe?

„Volgens mij zijn er in Drenthe zo’n honderd ijssalons, plus nog een paar honderd bedrijven die naast brood of chocolade ook ijs verkopen. Binnen een straal van 15 kilometer van onze ijssalon zitten er een stuk of vijftien. Dat is best veel.”

Hoe zet je jezelf als beste op de kaart?

„Iets verkopen wat andere ijsverkopers niet hebben. Dat is de truc, en tegelijkertijd het spannendste en leukste. Steeds weer nieuwe gekke smaken bedenken. Zoals we paar jaar geleden met Tony’s Chocolonely karamel zeezout deden en afgelopen jaar met ons Mammoetijs, de combi van bosvruchten en chocolade. Dat was een schot in de roos. Bij nieuwe smaken peilen we klanten meteen naar hun eerste smaakindruk.”

Wat is het geheim van het lekkerste Italiaanse ijs?

„Natuurlijke en verse ingrediënten gebruiken, En ook kiezen voor verse melk in plaats van melkpoeder. Dat is duurder maar geeft een romigere smaak. Om als voorbeeld te noemen: ons bananenijs is wit en niet geel van kleur. Dat levert wel eens leuke reacties op bij ons aan de balie.”

Jullie limoncello-ijs schijnt ijsfans uit het hele land te trekken?

„Inderdaad. Sommige mensen hebben daar een ritje van anderhalf uur voor over. Laatst nog mensen uit Rotterdam. Het is naast aardbeien en vanille onze hardst lopende smaak.”

Wat wordt komend jaar de nieuwste ijscreatie van La Dolce?

„We gaan inzetten op pure smaken. Passievrucht, bramen. Back to basic , minder ijscombinaties. Ook naar suikervrij en lactosevrij ijs is steeds meer vraag. Dit jaar zullen we tegen de dertig smaken ijs in de vitrine hebben liggen. We willen op Valentijnsdag, 14 februari, de deuren openen.”

Kan je echt van alles ijs maken?

„Ja, dat denk ik wel. Neem paracetamol-ijs, dan combineer je vanille-ijs met paracetamol. Maar zo speciaal is dat qua smaak nou ook weer niet. We houden juist van experimenteren. Zelfs dropijs hebben we een paar jaar gehad, dat sloeg wel aan. En als klanten leuke ideeën hebben, kunnen ze die altijd doorgeven. Niets is te gek, maar het moet wel lekker smaken.”

Nieuws

menu