Borger moet het dit jaar zonder dansfestival SIVO doen maar provincie Drenthe stelt toekomst veilig: komende vier jaar subsidie

De toegezegde steun was een aangename verrassing voor de organisatie van het volksdansfestival. Foto: DvhN

De afgelopen week was een bijzondere voor de organisatie van het SIVO-festival. Afgelopen weekend had eigenlijk de 34ste editie van het volksdansfestijn moeten plaatsvinden in Borger.

De coronacrisis zette daar een vette streep door. Maar gelukkig was er ook goed nieuws: de provincie Drenthe heeft toegezegd het volksdansfestijn de komende vier jaar financieel te ondersteunen.

De hoogte van het bedrag, is echter nog niet bekend, laat bestuurslid Sjoerd Looijenga weten. ,,Binnenkort gaan we in gesprek met de provincie.” Hij verwacht dat er na de zomer meer bekend is over de exacte bijdrage.

Het festival werd van midden jaren tachtig tot en met 2016 steevast elk jaar gehouden in Odoorn. Vanwege de dalende inkomsten en het afkalvende aantal vrijwilligers en gastgezinnen voor de dansgroepen hield de organisatie het toen uiteindelijk voor gezien.

Thuis komen

In december 2018 vond er een doorstart plaats met het jaar daarop een nieuwe editie, deze keer in Orvelte. Dat beviel, alleen de samenwerking met het dorp zelf haperde, aldus Looijenga. ,,We kregen gelukkig ook aanbiedingen van andere dorpen, zoals Emmen en Bovensmilde. Borger-Odoorn toonde zich echter het meest enthousiast: daar vroegen ze ons om weer ‘thuis’ te komen.”

Vlak na afgelopen kerst meldde de organisatie dat de 34ste editie op het terrein van het Esdal College in Borger zou worden gehouden. Corona gooide, net als bij alle andere evenementen, echter roet in het eten.

Vet op de botten

Meevaller was dus het goede nieuws dat Drenthe het festival ruggensteun geeft de komende jaren. ,,We hebben zelf overigens geen aanvraag gedaan voor een bijdrage, het initiatief ligt bij de provincie.” Maar blij zijn ze bij SIVO wel met de gedane toezegging. ,,Niet alleen moet het geld het festival helpen weer wat vet op de botten te krijgen, het is ook een erkenning van SIVO als een belangrijke culturele activiteit binnen Drenthe.”

De volgende editie staat nu gepland voor 30 juli tot en met 1 augustus 2021. Acht buitenlandse en drie Nederlandse dansgroepen treden op. ,,We doen ons best om de voor dit jaar samengestelde line-up in 2021 alsnog naar Nederland te halen.” Rond november definitief bekend welke dansgroepen er komen.

Gastgezinnen

Een groot probleem bij de voorgaande edities in Odoorn was het oplopende tekort aan gastgezinnen. ,,Vergrijzing speelde daar ook een belangrijke rol bij. Steeds meer mensen haakten daarom af.” Voor het eerstvolgende festival probeert de organisatie een jongere groep aan te boren. Voor dit jaar waren al logeeradressen gevonden voor ruim 200 van de in totaal 250 verwachte dansers.

In de hoogtijdagen liepen die aantallen wel op naar 600 dansers. Komt die tijd ooit nog terug? Nee, denkt Looijenga. ,,Dat heeft grotendeels te maken met het aandeel beschikbare gastgezinnen. Tegenwoordig kun je zulke aantallen niet meer kwijt. Voor de komende edities zal het aantal dansgroepen zo rond de tien blijven hangen.”

Looijenga sluit echter niet uit dat er in de toekomst meer dagen aan het programma worden toegevoegd. ,,Of dat we andere activiteiten met de dansers ondernemen. Zoals vorig jaar. Toen werd opgetreden langs de routes van de Drentse Fiets4Daagse.”

De organisatie verwacht dat de eerstvolgende editie tussen de 8000 en 10.000 bezoekers zal trekken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu