Pietje Bell uit Borger ontvangt eerste erepenning Borger-Odoorn: 'Zeldzaam stil van'

Maandagochtend kon je Alex Eding meemaken op een manier zoals je dat zelden ziet: stil en enigszins beduusd.

Alex Eding ontvangt de eerste erepenning van gemeente Borger-Odoorn.

Alex Eding ontvangt de eerste erepenning van gemeente Borger-Odoorn. Foto: Harry Tielman

De 51-jarige kapper uit Borger staat namelijk bekend als bruisende regelneef achter een schier oneindige lijst evenementen en activiteiten in zijn dorp, vaak gekoppeld aan een goed doel. Reden voor de gemeente om diens tomeloze inzet te belonen met de allereerste erepenning die in Borger-Odoorn wordt vergeven.

Een erkenning die spraakwaterval Eding eventjes dicht doet slaan. ,,Ja, ik ben hier zeldzaam stil van”, lacht hij wat bedremmeld, terwijl hij de versierselen voor zijn kapperszaak krijgt uitgereikt door burgemeester Jan Seton. ,,Ik voel me vereerd. Ben ik echt de eerste? Nou, bedankt allemaal.”

Eding is de drijvende kracht geweest achter een indrukwekkende hoeveelheid acties. Zo haalde hij voetballer Soufiane Touzani naar Borger, zorgde (mede) voor de komst van de kerst- en wensboom op de rotonde en maakte hij zich hard voor de Hunebedloop, de Sinterklaasintocht en het paalvechten boven het kanaal.

Oerexpress

Ook was hij verantwoordelijk voor de Oerexpress. Twee jaar geleden kocht hij een busje en liet deze op eigen kosten opknappen. Vervolgens werd het voertuigje ingezet voor een pendeldienst tussen het centrum van Borger en het Hunebedcentrum.

Seton omschreef Eding in zijn speech als de ‘Pietje Bell’ van het dorp. ,,Vol ideeën en energie. Maar ook eigenwijs, waardoor hij soms tegen muren oploopt. Hij geeft echter nooit op, met maar een doel voor ogen: Borger laten bruisen.”

Eding, in een vuurrood jack en kleurrijke schoenen, hoort het allemaal bijna verlegen aan. Op zijn gezicht valt een mengeling van trots en ongemak af te lezen. ,,Ik ben helemaal flabbergasted ”, vertelt hij na ontvangst van de penning. ,,Dat ben ik niet snel. Mooi dat de moeite die ik in al die activiteiten steek gezien wordt.”

Frappant

Toen de burgemeester maandagochtend bij hem aanklopte, dacht hij dat het over de verplaatsing van het Bevrijdingsfeest naar 2021 zou gaan. ,,Hij zei ja op alles wat ik voorstelde, dat vond ik al frappant”, knipoogt hij. ,,Dus ik zag dit totaal niet aankomen.”

Voor Eding kan er niet genoeg gebeuren in eigen dorp, legt hij zijn gedrevenheid uit. ,,En dan moet er iemand zijn die de kar trekt. Ik loop altijd rond met allerlei uitzinnige ingevingen. Iedereen komt bij mij in de kapsalon, dus qua netwerken gaat het vervolgens heel gemakkelijk.”

Al die extra bedrijvigheid naast het runnen van zijn kapperszaak vreet tijd, maar Eding vindt het allemaal prima te doen. ,,In de avond heb ik toch tijd zat? Voordat ik de ogen dicht doe, ben ik al volop met morgen bezig.”

Door corona was er dit jaar niet veel mogelijk, maar dat stopt de energieke Eding niet. Hij is al druk bezig met een nieuw project voor volgend jaar: een ijsbaan op het terrein van het Esdal College.

Tien plannetjes

Ron Reinds van de Gemeentebelangen en Laurens OIdenbeuving van de plaatselijke ondernemersvereniging droegen Eding voor. Als een welverdiende blijk van waardering, aldus Reinds. ,,Hij laat al tientallen jaren van zich horen. Van de tien plannetjes gaan er misschien zeven niet door, maar opgeven doet hij nooit. In Borger hoor je dan ook vaak: als Eding het niet doet, doet niemand het.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu